Покана за подаване на проектни предложения за изготвяне на целеви анализи по Програма за сътрудничество ЕСПОН 2020

Покана за подаване на проектни предложения за изготвяне на целеви анализи по Програма за сътрудничество ЕСПОН

28 декември 2015 | 17:30

Европейската група за териториално сътрудничество /ЕГТС/ ЕСПОН отправя покана за подаване на проектни предложения за изготвяне на целеви анализи по Програма за сътрудничество ЕСПОН 2020.
Целта на целевите анализи на програмата ЕСПОН е да свърже европейската перспектива с процесите на създаване на политики и програмиране в областта на териториалното развитие и сближаването. Заинтересованите страни могат да подават проектни предложения за целеви анализи, които отговорят на техни специфични нужди на ниво политики, както и на нужди за изготвяне на специално определени данни за територията в по-широк контекст. По поканата могат да кандидатстват организации, създаващи политики, практици на национално, регионално и местно равнище, както и управляващи органи и секретариати по програмите, съфинансирани от ЕС.
Целевите анализи се възползват от данните за територията, изготвени по програмата ЕСПОН и директно допринасят за процеса на вземане на информирани решения, свързани с развитието на регионите, градовете и по-големите територии.

Как се извършва набирането на предложения?

Заинтересованите страни разработват проектни предложения и ги подават за оценка в ЕГТС ЕСПОН. За успешните проектни предложения, ЕГТС ЕСПОН ще проведе тръжна процедура и ще предложи на кандидатите необходимата техническа експертиза.
Целевият анализ ще бъде извършен съвместно от заинтересованите страни и експертите, като се комбинират знанието и опитът на избраните кандидати със съществуващи данни за европейската територия в рамките на темата от предложения анализ. Очаква се целевият анализ да постигне резултати в рамките на 12 месеца.

Как се кандидатства?

Крайната дата за подаване на проектните предложения за първата група целеви анализи е 9 март 2016 г.
Предложенията се подават чрез електронна форма за кандидатстване, налична на интернет-страницата на ЕСПОН espon.eu/main/, където са публикувани и Насоки за кандидатстване.
Предложенията могат да бъдат подавани от групи заинтересовани страни, споделящи общ аналитичен интерес, а така също и от индивидуални организации/институции. Възможно е да бъдат включени и асоциации от организации/институции, които на европейско ниво участват в изпълнението и управлението на целевите анализи

Как ще бъдат избирани проектите?

Очаква се през 2016 г. да бъдат избрани за изпълнение до 6 предложения, като техният избор ще се осъществява на базата на критерии, включени в Насоките за кандидатстване. Важно е кандидатите внимателно да съобразят своето проектно предложение с изискванията на критериите за избор и да попълнят изцяло формуляра за кандидатстване.

Кой ще оказва съдействие на кандидатите в процеса на подготовка на проектните предложения?

Заинтересованите страни могат да отправят своите запитвания към ЕГТС ЕСПОН на адрес: application@espon.eu.