Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ е преименувана на „Градско и регионално развитие“

Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ е преименувана на „Градско и регионално развитие“

18 май 2016 | 16:18

Нова Главна дирекция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството поема управлението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и приключването на дейностите по ОП „Региони в растеж“ 2007-2013 г. С промяна в Устройствения правилник на министерството, одобрена с Постановление на Министерския съвет, Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ се заменя от  Главна дирекция "Градско и регионално развитие". Тя ще изпълнява функциите на управляващ орган на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и всички произтичащи от това задължения и отговорности съгласно регламентите на Европейския съюз (ЕС) и Структурните и инвестиционните фондове. 


Дирекцията ще организира, координира и съгласува в рамките на Координационния механизъм на Националния план за развитие и Националната стратегическа референтна рамка управлението и приключването на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., както и ще съгласува изготвянето и управлението на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.  Дирекцията ще осигурява разработването и публикуването на покани по процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., както и ще организира оценката на постъпилите проектни предложения. Ще подготвя и сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР и ще осъществява оперативно, финансово и процедурно наблюдение на операциите, които се финансират по програмите. Дирекцията ще осъществява текущ контрол и контрол преди верификация върху изпълнението на сключените договори с бенефициенти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. и по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Ще извършва плащания и трансфер на средства до бенефициентите, както и ще следи за законосъобразността на финансовите операции чрез въвеждането на системи и мерки за надеждно финансово управление и контрол. 

Новата Главна дирекция ще осъществява функции по управление на съвместната Инициатива JASPERS и инициатива JESSICA за програмен период 2007 - 2013 г. и програмира, съгласува и съдейства при управлението на инструменти за финансов инженеринг за периода 2014 - 2020 г.

ГРР ще изпълнява функциите на компетентен национален орган, отговорен за управлението и контрола на дейностите, финансирани със средства от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз, и всички произтичащи от това задължения и отговорности съгласно регламентите на ЕС.

Считано от 10.05.2016 г. цялата кореспонденция и документация с Главна дирекция „Градско и регионално развитие“ , трябва да бъде съобразена с направената промяна в наименованието.
mrrb