Министър Лиляна Павлова: Регионалните генерални планове ще очертаят реалното състояние на водния сектор

Министър Лиляна Павлова: Регионалните генерални планове ще очертаят реалното състояние на водния сектор

08 декември 2011 | 14:56

Регионалните генерални планове ще очертаят реалното състояние на водния сектор. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на официалната церемония по подписването на договори на стойност 12,3 млн. евро. Средствата ще бъдат вложени в изготвянето на планове, чрез които ще бъде направен детайлен анализ на състоянието и нуждите на системите и съоръженията във ВиК сектора.

Интересът беше огромен – 288 компании, обединени в 87 консорциума, се включиха в процедурата, проведена при пълна прозрачност. Вярвам, че са избрани най-добрите и стойностни компании и наистина ще получим качествен продукт. Ще искаме финансиране по оперативните програми в периода 2014-2020, както и от международни финансови институции и държавния бюджет, за да успеем да модернизираме водния сектор и да го превърнем в ключов, каза още министър Лиляна Павлова.

Постоянният представител на Световната банка у нас Маркус Репник заяви, че подписването на договорите днес символизира промяна в партньорството с правителството. Фокусираме се върху стратегическото използване на европейските фондове за доброто на всички граждани. 10% от населението живее в райони с ограничения при доставянето на вода и само 45% от отпадъчните води се пречистват. Тези числа сочат, че е необходимо да се действа спешно и правителството го прави, каза още Маркус Репник.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев подписа договорите с трите избрани консорциума. Той заяви, че държавата прави първата важна стъпка във водния сектор. Чрез регионалните генерални планове ще се улесни и опрости процесът на планиране. Министерството прави жест към местните общности, той като в момента тези анализи са задължение на асоциациите. Резултатите от труда на изпълнителите ще бъде ползван години наред, каза зам.-министър Симидчиев.

Избраните изпълнители ще анализират и цената и качеството на предоставените услуги в обособените територии. Чрез регионалните генерални планове ще бъде направена прогноза за развитието на сектора и осигуряването на добро качество на ВиК услугите.

Изготвянето на регионалните генерални планове ще продължи 18 месеца.

80% от средствата се осигуряват със заем от Международната банка за възстановяване и развитие, а 20 на сто - от държавния бюджет.

Трите консорциума трябва да изготвят 51 регионални генерални плана за общо 28 обособени територии в цялата страна.

ДЗЗД Ежис Инфраструктура България (Egis Infrastructure Bulgaria DZZD) ще работи по ЛОТ 1. Той включва обособени територии в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Анализите за ЛОТ 2, който обхваща обособени територии в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Смолян), ще прави консорциум с лидер Сюрека, Франция (Seureca, France) и партньори ЕсЦЕ, Франция (SCE, France), Аркадия Инженеринг ООД, България (Arcadia Engineering Ltd, Bulgaria), Хидропроект София ООД (Hidroproekt- Sofia Ltd, Bulgaria).

Регионалният генерален план за ЛОТ 3, включващ обособените територии в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, ще бъде изготвен от консорциум с лидер Нирас, Дания (Niras, Denmark) и партньори Нирас България ООД (Niras Bulgaria EOOD), Рамбол, Дания (Ramboll,Denmark), София Консултинг груп (Sofia Consulting Group, Bulgaria) и ДиЕйчАй, Чехия (DHI a.s.,Czech Republic).

mrrb