Министър Терзиева пусна движението по новия пътен възел на АМ „Тракия”

Министър Терзиева пусна движението по новия пътен възел на АМ „Тракия”

17 юли 2014 | 14:08

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри официално пътен възел „Българово” при км 352 на АМ „Тракия” в област Бургас. Проектът се финансира от държавния бюджет с 2 млн. лв. Министърът подчерта, че пътният възел е ключов проект за Южното Черноморие, който ще реши редица проблеми на региона и същевременно ще улесни достъпа на хиляди туристи до плажовете на север и юг от Бургас. Преди две седмици бе завършен и ремонт за 4 млн. лв. на направлението Миролюбово-Каблешково-Тънково-Слънчев бряг – така нареченият далечен северен обход на Бургас.

„Далечният северен обход на Бургас бе замислен и реализиран от нашето правителство за рекордно кратко време, като алтернатива за придвижването към курортите на север от града и в посока Варна. Целта ни бе това лято да избегнем тапите, които се образуваха на входа на Бургас след пускането на магистрала „Тракия“. За мен е  недопустимо от София до Бургас да се стига за малко повече от 3 часа, а на входа на града да се чака в тапа по 2-3 часа. Затова направихме проект, осигурихме финансиране и построихме пътния възел”, отбеляза Терзиева.

Благодарение на това решение трафикът към северните за Бургас туристически центрове ще бъде отклоняван много преди града и ще спести време на пътуващите и ще повиши безопасността.  

Пред журналисти министърът на регионалното развитие съобщи, че обстановката след проливните дъждове в Бургаска област, които нанесоха щети в района на Приморско и Созопол, се нормализира. Още вчера вечерта всички републикански пътища в района са отворени за движение. „По предварителна оценка щетите по републиканската пътна мрежа са за около 3 млн. лв.”, заяви Терзиева и добави, че в момента комисия извършва детайлен оглед, за да направи окончателна оценка за щетите. Тя увери, че ще бъдат предприети всички мерки за бързо отстраняване на щетите републиканските пътища в региона. 

Десислава Терзиева съобщи още, че са осигурени 1,5 млн. лв. за ремонт на пътя между Сарафово и Бургас. Ремонтите дейности ще започнат още през септември, след края на активния летен туристически сезон, за да не се пречи на движението.

mrrb