Десислава Терзиева: Следващите правителства трябва да продължат политиката за намаляване на различията между регионите с акцент върху инвестициите в регионален туризъм

Десислава Терзиева: Следващите правителства трябва да продължат политиката за намаляване на различията между р

29 юли 2014 | 09:35
„Следващите правителства трябва да продължат политиката за намаляване на различията между регионите и да заделят средства за инвестиции в регионален туризъм. Положихме основите за това и се надявам след нас да бъде продължена работата по подобряване на инфраструктурата и в по-малките населени места.” Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева след среща с областния управител на Перник Михаил Михайлов. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на региона и перспективите за развитие на културния и исторически туризъм, в тази част на страната, както и на инфраструктурата.  
„Политиката на нашето правителство за възстановяване на малките пътища вече дава резултати и хората и бизнесът вече усещат ефекта”,   каза  Терзиева. Изпълняваните от Агенция „Пътна инфраструктура“ пътни проекти, по Публичната инвестиционна програма на правителството, вече са изпълнени на над 70%, стана ясно още от думите на министъра в оставка, като в програмата са  включени проекти във всеки регион, с което се подобрява свързаността на населените места. Тя съобщи, че по Публичната инвестиционна програма на правителството само за област Перник са осигурени около 4.5 млн.лв. за пътни проекти, както и за ремонт и рехабилитация на ВиК мрежата. 
Регионалният министър в оставка заяви, че вече се работи по проектирането на рехабилитацията и разширяването на пътя Перник - София през Владая, който е един от най-натоварените в региона и през който ежедневно пътуват хиляди хора.  „Предвидено е той да стане четирилентов, като обектът е заложен да се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, уточни тя и съобщи, че се очаква до октомври месец да има проектна готовност и още следващата година да започнат строителните дейности. „С разширяването на пътя не само ще се облекчи трафикът, но и ще се повиши безопасността на движението в този участък“, подчерта министърът в оставка. 
В Перник Терзиева съобщи още, че през следващата година трябва да започне и рехабилитацията на стената на язовир "Студена" и на пречиствателната станция за питейни води. В момента се работи по техническия проект, очаква се процедурата за избор на изпълнител да започне до края на годината. Срокът за изпълнението ще бъде две години. Индикативната стойност е 30 млн.лв. „Язовирът няма да се източва изцяло по време на рехабилитацията, защото Перник няма резервен източник на вода“, каза още Терзиева и беше категорична, че като приключи проектът Перник ще има много по-качествена вода.
Пред журналисти Десислава Терзиева призова да бъдат загърбени политическите различия и да се обединят усилията на държавата и местната власт за разработването на проекти по оперативните програми през новия програмен период. Тя съобщи, че по ОП „Регионално развитие“ в областта са инвестирани около 24 млн. лв. в 15 проекта - за подобряване на инфраструктура, енергийната ефективност на училища и детски градини, развитието на туризма. 
По Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия в Пернишка област към момента са сключени 18 договора на обща стойност над 4.5 млн. евро за изпълнението на проекти за обновяване на инфраструктурата,  за подкрепа за развитие на бизнеса, екологични проекти и за обновяване на образователната инфраструктура. В момента по програмата се обновява енергийната ефективност на Технологичната професионална гимназия в Перник, а срокът за завършване е до края на годината.