Екатерина Захариева: Създаването на Енергийния борд ще осигури стабилизиране на сектора

Екатерина Захариева: Създаването на Енергийния борд ще осигури стабилизиране на сектора

27 август 2014 | 18:03

Създаването на Енергийния борд ще спомогне за изпълнението на една от най-важните задачи на служебното правителство – стабилизирането на сектора. Сформирането му изпълнява нашата политика за публичност и прозрачност. Това каза пред медиите заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева след правителственото заседание днес, на което бе взето решение за създаване на структурата. Очаква се бордът да проведе първото си заседание още през следващата седмица.
Енергийният борд ще извърши спешен анализ на състоянието на сектор "Енергетика", за да определи причините, довели до нестабилността в него. Той ще трябва да предложи неотложни мерки за преодоляване на дисбаланса в системата, заяви вицепремиерът. Целта е да се повиши прозрачността, диалога и пазарната ефективност с оглед преодоляването на дисбаланса в българската енергетика.
Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Членове на Борда ще бъдат заместник-министри на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР, както и представители на производителите, търговците и потребителите на енергия, работодателски и браншови организации и синдикатите. Бордът ще може да привлича за участие представители и на други държавни органи, институции, международни организации и търговски дружества от сектор „Енергетика“, както и експерти в тази област.
Вицепремиерът посочи, че се надява работата на Борда да продължи и при следващото правителство, защото в сектора дълго време се е трупало напрежение и дисбаланси, които трябва да бъдат преодоляни с общите усилия на всички заинтересовани страни.
Състоянието на сектор Енергетика и на публичните финанси, както и необходимостта от спешни реформи бяха представени пред медиите след днешното правителствено заседание от премиера Георги Близнашки, вицепремиера Екатерина Захариева и министрите Васил Щонов и Румен Порожанов.
Според премиера Близнашки решенията в енергийния сектор дълго време са били непоследователни, което е довело до днешния колапс. По негово мнение от особена важност е как да бъдат минимизирани загубите и цената, която обществото ще плати за допуснатите грешки.
Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов съобщи, че задълженията на НЕК към 30 юни са в размер на 2.9 млрд. лв. и, ако не бъде променен моделът на функциониране на сектора, се очаква те да се увеличат с почти 1 млрд. лева през следващите 12 месеца. Част от проблема е и непоследователната и под политически натиск работа на регулатора, стана ясно още при представянето на ситуацията. Затова министър Щонов е поискал оставките на трима от членовете на ДКЕВР – на председателя Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков.
Извършва се преглед на публичната инвестиционна програма, стана ясно от изказването на финансовия министър Румен Порожанов. Той съобщи, че очакваната редукция по нея ще възлезе на около 150 млн. лв. от общия ресурс в размер на 500 млн. лева.


 

mrrb