Фонд ФЛАГ възстановява плащанията за проекти по ОПОС

Фонд ФЛАГ възстановява плащанията за проекти по ОПОС

28 август 2014 | 09:52

Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по текущи договори за кредит, свързани с изпълнението на проекти по Оперативна програма Околна среда, става ясно от решение на Съвета на директорите на фонда. Като първа стъпка ще бъдат платени 14 млн. лева, на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес искания за плащане. Фондът ще продължи разглеждането и отпускането на средства и на следващи постъпили искания по сключени договори по реда на тяхното постъпване.

Фонд ФЛАГ спря плащанията по проекти на 28 април т.г. с мотив  да се запази кредитният му портфейл, след като през м. ноември 2013г. Европейската комисия спря плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ . 
Още с встъпването си в длъжност вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се обяви за размразяване на фонд ФЛАГ, като финансов инструмент за предоставяне на нисколихвени кредити в подкрепа на българските общини при осъществяване на проекти с европейско финансиране. Паралелно с това се работи активно и вече е подготвен вариант за увеличаване на капитала на фонда, което ще осигури допълнителни възможности за финансиране на повече проекти. 
Възстановяването на плащанията от фонд ФЛАГ е стъпка за възстановяване доверието в институциите, минимизиране на риска от загуба на средства по оперативните програми, спасяване на строителния сезон и гарантиране на работните места на стотици строителни работници, коментира вицепремиерът по повод днешното решение на фонда.