Тази година „Денят на европейското сътрудничество” е под наслов „Заедно и през новия програмен период 2014-2020”

Тази година „Денят на европейското сътрудничество” е под наслов „Заедно и през новия програмен период 2014-202

21 септември 2014 | 16:40

 На 21-ви септември за трети път бе отбелязан „Денят на европейското сътрудничество”. Тази година празникът се състоя в Одрин, Турция. Мястото на откриването е подбрано предвид реконструкцията на градския парк по проект, финансиран по Инструмент за предприсъединителна помощ по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. В рамките на проекта е изградена открита площ за провеждане на културни прояви, спортни площадки, велосипедни, пешеходни алеи и осветление край река Марица.  Целта на инициативата  „Заедно и през новия програмен период 2014-2020” беше да се популяризират основните приоритети и хоризонталните теми на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави. Партньорството между тях през новия програмен период ще бъде съсредоточено върху опазването на околната среда, развитието на туризма, младежкото включване и подпомагането на предприемачеството.
                     Като символ на приоритетите за новия програмен период мероприятието включваше вело-поход, водна регата и почистване на нерегламентирани сметища. В края на деня заместник-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова награди най-активните младежи, участвали доброволно в активностите през целия ден. Тя се обърна към тях с думите на Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!” и допълни: „Европейското бъдеще на България и Турция зависи от младите хора, които са готови да сътворяват добрини, а границите за тях са само на картата, но не и в умовете им.”
                       В периода 2007-2013 по програмата  за териториално сътрудничество между България и Турция са финансирани общо 118 проекта на стойност над 29 млн. евро. В рамките на програмения период 2014-2020 България ще участва в администрирането и управлението на 12 програми за европейско териториално сътрудничество.