Днес се проведе 12-тото заседание на Комисията за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Днес се проведе 12-тото заседание на Комисията за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местн

24 септември 2014 | 15:21

Заместник-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова откри 12-тото заседание на Комисията за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, което се проведе днес в сградата на Министерството на регионалното развитие.

В хода на заседанието стана ясно, че досега успешно са проведени две процедури по присъждането на европейския приз у нас, а в началото на 2014 г. стартира трета. В първата процедура през 2011 г. са кандидатствали и наградени 13 общини, а през 2013 г. общините – кандидатки са се увеличили на 18, като 16 от тях получиха приза. В настоящата трета процедура отново има повишен интерес, а заявления за участие са получени от 25 общини.

Заместник-министър Чобанова подчерта, че връчването на приза „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво” мотивира общините да подобряват услугите за гражданите и бизнеса и по този начин местното самоуправление става по-открито, по-прозрачно и по-ефективно. Според нея прилагането на 12-те принципа за добро демократично управление е безспорен приоритет за всяка държава, която цели да осигури ефективно местно управление и участие на гражданите при взимането на решения.

В хода на заседанието бе представена и гласувана информацията за изпълнението на дейностите от план-графика за провеждането на Третата процедура за присъждане на Етикета и утвърждаването на независими експерти за оценяване на кандидатурите на общините, които са подали заявление за участие. Призът ще бъде връчен през май 2015 година.