До края на месеца ще бъде готова методиката по Националната програма за безплатно саниране на панелните жилищата

До края на месеца ще бъде готова методиката по Националната програма за безплатно саниране на панелните жилища

07 януари 2015 | 10:12

Националната програма за безплатно саниране на българските домове е планирана първоначално за 2-годишен период, през който ще обхванем най-належащите, мащабни и трудни проекти за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Преди всички“ на БНР. Затова Програмата е насочена към големите панелни и стоманено-бетонни жилищни блокове, които са в най-лошо състояние и енергийно неефективни и които, поради големия брой собственици, трудно могат да бъдат обновени без държавна помощ, обясни тя.

Министър Павлова съобщи, че в момента се изготвят методическите указания за реализацията на Програмата, които трябва да бъдат готови до края на месеца. Въз основа на тях общините, на които ще бъде предоставен ресурса за изпълнението, ще избират фирмите, които да извършат конструктивен и енергиен одит, строително-монтажните дейности и строителния контрол.

Целта ни е обществените поръчки да достигнат до малките фирми, категорична беше министър Павлова. Затова заедно с Камарата на строителите прецизираме изискванията към общините за провеждане на тръжните процедури и работим по типизирането на тръжната документация, за да могат изискванията да се поставят така, че дейностите да достигнат до малките фирми, поясни министърът.

Лиляна Павлова подчерта още веднъж изискванията за допустимост на сградите, които могат да бъдат обновени по Програмата, а именно жилищни сгради, строени по индустриален способ, с минимум 36 самостоятелни жилищни обекта. Министър Павлова обясни, че ще бъдат санирани само цели сгради. Това означава, че собствениците от всички входове трябва да постигнат консенсус, че искат жилищата им да бъдат санирани безплатно и да регистрират сдружение на собствениците в Общината.

След като бъде извършено конструктивно обследване и се установи, че сградата е конструктивно устойчива, ще бъде направен енергиен одит, на базата на който за всяка сграда ще се предпишат най-подходящите мерки за повишаване  на енергийната ефективност. Те могат да включват подмяна на дограми, ремонт на покриви и фасади, поставяне на изолация, подмяна на входни врати и връзки към инсталациите за топлоснабдяване и газоснабдяване. По Програмата ще бъдат финансирани мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите в жилищните сгради, но няма да се финансира подмяната на асансьорните съоръжения.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че всички стъпки по регистрацията на сдружението за етажна собственост, подаването на заявление за саниране, както и всички мерки за повишаване на енергийната ефективност са напълно безплатни за собствениците на жилищата.

 
 

mrrb