Лиляна Павлова: Автомагистрала „Хемус“ ще преминава на 15 км от Велико Търново

Лиляна Павлова: Автомагистрала „Хемус“ ще преминава на 15 км от Велико Търново

16 февруари 2015 | 16:52

Трасето на Автомагистрала „Хемус“ ще бъде променено и тя ще преминава на 15 км от Велико Търново в района на с. Поликраище, вместо досегашните близо 30 км. Там ще бъде изграден и по-голям пътен възел, през който ще се пресичат трасетата на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заедно с областният управител на града проф. Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов,  инженерите от Национална компания „Стратегическа пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление анализираха възможностите трасето на магистрала „Хемус“ да преминава максимално близо до Велико Търново.  

„Водени от разбирането, че трябва да направим всичко необходимо, за да привлечем туристическия поток, транзитният трафик от Дунав мост и възможностите, които предоставя летище Горна Оряховица, считаме, че промяната е  икономически обоснована“, посочи Павлова. Новото трасе беше огледано на място от експертите и регионалният министър.
Пътният възел ще е в близост и до летище Горна Оряховица, а пътят до него ще се рехабилитира, стана ясно по време на огледа. „Считаме, че новото трасе и от регионална, и от икономическа гледна точка е най-доброто решение“, допълни Лиляна Павлова. Предстои да се направи препроектиране на участъка, както  и точни изчисления с  колко би се оскъпил проектът заради промяната.  
Министър Павлова подчерта, че изграждането на АМ „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството. „Вече предсрочно обявихме търговете за първите 60 км между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч. Паралелно с това сме възложили цялостното проектиране за останалите два етапа. Първият от разклона на Плевен и Ловеч до Велико Търново, който е 85 км и вторият - от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км“, отбеляза регионалният министър. По думите й за финансиране от ЕК по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът се обосновава като цялостен коридор, като се очаква през новия програмен период 2014-2020 да бъде налично финансиране за части от проекта. 
По -рано през деня министърът на регионалното развитие, председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител Пенчо Пенчев посетиха на място свлачището на хълма „Трапезица“, край Велико Търново. То е обследвано и анализирано от експертите и предстои областното пътно управление да изготви проект за укрепването му. След съгласуването му с Министерството на културата проектът ще кандидатства за финансиране пред Комисията по бедствия и аварии. 
В новата Оперативна програма „Региони в растеж“ община Велико Търново има резервиран бюджет от 52 млн. лв. Извън тях, общината ще може да се кандидатства за туристическа и спортна инфраструктура по линия на фондовете, които предстои да бъдат създадени. Общината е и сред одобрените за финансиране по фонд „Солидарност“ за около 1, 8 млн. лв. С помощта на областния управител проф. Пенчев ще бъде направена приоретизация на обектите за финансиране, стана ясно още при посещението на министър Лиляна Павлова. 
 
mrrb