Министър Лиляна Павлова се срещна с парламентарния държавен секретар във Федералното министерство на транспорта и дигиталната инфраструктура Доротее Бер

Министър Лиляна Павлова се срещна с парламентарния държавен секретар във Федералното министерство на транспор

24 март 2015 | 14:57
Германия ще предостави на България документа за прилагане и развитие на публично-частното партньорство за изграждането на нова инфраструктура – пътна, дигитална, водна и железопътна. Затова се договориха на среща в Берлин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и парламентарният държавен секретар във Федералното министерство на транспорта и дигиталната инфраструктура г-жа Доротее Бер днес. ПЧП е един от основните приоритети, заложен в коалиционната декларация на Федералното правителство на Германия. 
 
„Документът е в процес на разписване, но финализирането му предстои“, увери домакинът. „Германия работи и върху разширяване на финансовия инструментариум в публично-частното партньорство. Нови възможности се разкриват пред пенсионните и застрахователните компании, които проявяват огромен интерес към инвестиции в инфраструктурата“, посочи Доротее Бер. „Германия залага на бързото и качествено строителство, като само от мандата на новото правителство в страна вече са изградени четири автомагистрали от 176 км по шест ленти за движение. В процес на реализация са нови три проекта, като целта е да се пести време от придвижване и престой в задръстването“, посочи парламентарният държавен секретар.
 
Министър Павлова е на посещение в Берлин, където участва в откриването на най-голямото водно изложение в Европа. В рамките на визитата й са предвидени и поредица от срещи с министри от федералното правителство.