Министър Павлова: В рамките на утрешния ден, при благоприятни условия, пускаме основните участъци от АМ "Тракия"

Министър Павлова: В рамките на утрешния ден, при благоприятни условия, пускаме основните участъци от АМ "Траки

30 юни 2015 | 21:28

В рамките на утрешния ден, при благоприятни условия, пускаме основните участъци от АМ "Тракия". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" на БНТ. Министърът обясни, че  заради изискването за качество на извършваното строителство е забранено полагането на асфалт и маркировка при валеж от дъжд. 
Министърът коментира, че е разглеждана идеята да бъде изготвен „черен списък“ на фирми-изпълнители, които са давали фалшиви документи или са извършили некачествена работа при изпълнението на различни проекти, но европейската директива го определя като неравно третиране и констатира, че провалът на даден изпълнител в един търг, не означава повторен провал в друг търг.
Тя наблегна, че при строителството на пътната инфраструктура се упражнява контрол в максимална степен, като даде пример с моста на 9 км на автомагистрала "Тракия", където е положена наново изолация. "Контролът върху качеството на работата се извършва с помощта на специализирани роботи, с които се измерва товароносимоспособността", обясни Павлова.
Министърът припомни, че два дни предсрочно е завършен ремонтът между пети и десети км на АМ "Тракия" и в участъка между 63 и 67 км. До края на утрешния ден ще бъдат пуснати основните участъци от автомагистралата, като поетапно за по няколко часа, ще бъде извършено прехвърляне на движението, за да се постави и шумящата маркировка при благоприятни климатични условия", увери още министър Павлова. За да не се натоварва допълнително трафикът, това ще се прави поетапно, на по-къси участъци от по 4 км, в интервала между 10 часа и 16 часа, когато трафикът е най-слаб. "До края на седмицата ще бъдат завършени ремонтните дейности на общо 45 км от АМ „Тракия“, обобщи Лиляна Павлова и допълни, че оставащите 5 км от по направлението София-Пловдив ще се ремонтират през септември. Тя информира, че ще продължи работата по  виадуктите на АМ „Тракия“ и по АМ „Хемус“, като двата по-малки виадукта на южния аутобан ще бъдат готови на 20 юли, а останалите – през есента.
 

Министърът потвърди сроковете за завършване на двата участъка в строеж от АМ „Струма“. Въпреки проблемите при изпълнението на Лот 4, строителят работи при 24-часов режим, за да изпълни проекта в срок. Павлова информира, че се налага изместване на жп линията, което ще преустанови движениeто на влакове към Гърция за няколко дни. Затруднение за изпълнителя създават и прекратените доставки на битум от Гърция, за които в момента тече предоговаряне, допълни тя.
 

По темата за незаконните постройки в страната, министър Павлова уточни, че средногодишно се премахват между 800 и 900 сгради, а месечно 60 – 70. Само от началото на 2015 година са премахнати над 400 сгради, като предстои това да се случи и със строежи в Пазарджик, София и Самоков. Регионалният министър посочи, че до 2012 г. единствено ДНСК е имала право да събаря незаконни постройки, но с разделението на правомощията с промени в Закона за устройство на територията в правомощията на МРРБ и ДНСК  остава контролът върху големи строежи, а за тези от четвърта, пета и шеста категория отговарят общините. В момента се извършват събаряне на стари, непремахнати незаконни обекти, съобщи Павлова и подчерта, че община Гърмен има къде да настани ромските семейства, като държавата е готова и ще окаже необходимата помощ. "Училището в Осиково е свободно и в него могат да бъдат настанени всички, които имат адресна регистрация в община Гърмен", поясни министър Павлова и апелира към кмета на Гърмен да предприеме действия. При наличие на издадени лични карти с адрес нерегулирана улица №1, кметът трябва да я регулира. В неговите  правомощия е издаването на подробен устройствен план, с което да се промени предназначението на земята и от земеделска тя да влезе в регулация.  
 

По казуса с проверките в морските курорти министър Павлова поясни, че такива се правят всяка година. В момента неохраняемите плажове са 95, а охраняемите 114, информира тя.
Вече има избрани изпълнители и сключени договори за извършване на проверки. Министърът увери, че ще бъдат предоставени всички данни на прокуратурата. До края на месеца ще бъде ясно къде има нарушения и къде ще бъдат наложени глоби. Проверката за наличието на спасители и медицинска помощ по плажовете се извършва от служители на РЗИ и морска администрация, поясни тя. Министърът поясни, че в момента се избират геодезически фирми, които ще извършат замервания, за да установят спазено ли е изискването за 50% свободна площ, до 1% преместваеми обекти и 1% търговски обекти от общата площ на плажа.
Относно плана „Юнкер“ министърът изрази своето задоволство и подчерта, че сме от първите държави, които участват активно в него. Тя коментира, че страната ни ще кандидатства с проект за енергийна ефективност в жилищни сгради, като вече над 1200 сгради са заявили желание за участие в Националната програма.
 

mrrb