Министър Лиляна Павлова: Предсрочно в петък ще бъде пуснато движението по Лот 4 Сандански – Кулата на АМ „Струма“

Министър Лиляна Павлова: Предсрочно в петък ще бъде пуснато движението по Лот 4 Сандански – Кулата на АМ „Стру

28 юли 2015 | 19:09

Активно се работи и имаме уверението на строителя, че движението по Лот 4 Сандански-Кулата на АМ „Струма“ ще бъде пуснато предсрочно още в петък, 31 юли, вечерта. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в предаването „Лице в лице“. Изцяло ще бъде отворен и водещият до граничния пункт участък с дължина 1,5 км, допълни тя. Ще останат малки довършителни работи, които могат да се изпълняват без да пречат на движението. Изпълнението им ще завърши до 20 август, каза още министърът допълни тя. Тя коментира, че участъкът се пуска за движение след 7-месечна активна работа след натрупано закъснение заради прекъсване на строителството за период от година и половина.

Регионалният министър съобщи още, че през следващата седмица, най-късно до 4 август, ще бъде пуснат за движение и новият участък Белокопитово-Каспичан от АМ „Хемус“, заедно с пътния възел „Белокопитово“ най-късно до четвъртък, ще го пуснем готов, завършен, включително големия пътен възел, за да няма задръствания.

Павлова припомни, че вече са ремонтирани 45 км от АМ „Тракия“. В момента се ремонтират два от виадуктите, а наесен ще бъдат ремонтирани и още 5 км от трасето в участъка София-Пловдив, допълни тя и посочи, че от 1 септември започва ремонтът и на участъците в лошо състояние по трасето между Шумен и Варна на АМ „Хемус“. Министърът обърна внимание на положената на ремонтираните участъци шумяща маркировка, която трябва да ограничи пътнотранспортните произшествия заради заспиване на водачите. Виждаме изкушението на бързите скорости, но апелираме за спазване на правилника за движение, каза Павлова.

Тя потвърди, че ще се осигури финансиране и ще започне работа по направлението Русе – Велико Търново, като вече е в ход процедура за избор на проектант на трасето. В случай, че няма обжалване, работата може да започне през септември, обясни министърът. Тя допълни, че са предложени шест варианта на трасе, като проектантът трябва да направи всички проучвания и проекти, за да се избере най-подходящото. Срокът за работа ще бъде девет месеца, каза още Павлова и информира, че трасето с дължина 103 км ще бъде с магистрален габарит, като заради сложността на терена и очакваният голям брой съоръжения индикативната стойност е 250 млн. евро. Строителството ще може да започне през 2017 г., като ще се започне с участъка Русе-Бяла, което ще облекчи движението и ще съдейства за намаляване на катастрофите там, коментира министърът. Като сравнение тя обясни, че след завършването на АМ „Тракия“ в пълнота интензитетът на ПТП-та на новия участък е намалял 10 пъти.

Павлова коментира, че направените проверки по плажовете констатират най-много нарушения по отношение на осигуряването на равностойност на платената зона и тази за свободно разполагане на принадлежности, както и превишаване на броя на преместваемите обекти. На нарушителите са съставени констативни протоколи, налагат се глоби, в случай на продължаващо неизпълнение на задълженията в края на годината ще предложим прекратяване на договори, каза министърът. Като проблем тя определи и липсата на достатъчен брой спасителни постове и спасители на някои от плажовете. По отношение на цените на плажните принадлежности министърът коментира, че държавата изисква от концесионерите/наемателите да си плащат таксата, която те възвръщат от заведенията според представения от тях финансовия план. Ние не задължаваме концесионерите и наемателите да поставят чадъри и шезлонги, заяви Павлова и допълни, че проблемът произлиза от там, че те имат право да събират тази такса. Тя припомни, че е публикувана цялата събрана информация за цените на плажните принадлежности, като концесионерите и наемателите могат да я намалят.

Министърът припомни, че прокуратурата потвърди протеста срещу четири разрешения за строеж в Къмпинг Юг. Протестирахме пред прокуратурата още 15 за обекти на плаж Корал. От утре започва отмяната на четири от тях, съобщи тя и изрази надежда поетапно да бъдат отменени и останалите.

По отношение на панорамния път край морето между Созопол и Приморско Павлова информира, че той е общински. Тя коментира, че въпреки, че плажът е неохраняем, до него трябва да има достъп и всички трябва да могат да го ползват. Ангажимент на общината е да ремонтира пътя, който е в лошо състояние, а държавата ще осигури средства за няколко спасители от концесионните такси.

Регионалният министър успокои гражданите, че в Националната програма за енергийна ефективност има осигурени средства и за строителни дейности и за строителен надзор, като първата санирана сграда ще е готова до 20 август.

mrrb