Министър Лиляна Павлова: Ще предложа прекратяване на договори за концесия на плажове

Министър Лиляна Павлова: Ще предложа прекратяване на договори за концесия на плажове

26 август 2015 | 11:26

 

„В следствие на проверките ни по Черноморието и констатираните нарушения, над 56 от концесионерите и наемателите на плажовете получиха уведомления за санкции, както и предписания какви мерки трябва да предприемат. Безспорно при почти всички плажове установихме несъответствие и проблеми в няколко основни категории – най-вече нарушаване изискването за 50% свободна зона, проблеми със спасителите и хигиенните условия и наличното медицинско оборудване.“ Това заяви министър Лиляна Павлова по отношение на проверките на плажовете по Черноморието и допълни, че недобросъвестните концесионери и наематели са предупредени, че договорите им могат да бъдат прекратени. Тя напомни, че през 2012 година по нейно предложение са прекратени няколко договора поради системно неизпълнение на задълженията по тях и заяви, че смята след края на летния сезон отново да предложи да се пристъпи към такива мерки. 
Регионалният министър изрази възмущението си от арогантността на някои от концесионерите и чувството за безнаказаност заради увереността им, че могат многократно да си плащат глобите и да продължават да нарушават договорите. Като най-недобросъвестни изпълнители по договорите тя определи концесионерите на плажове в Слънчев бряг, Царево и Ахтопол. 
Министър Павлова обяви, че годишните приходи от глоби са средно 1,5 млн. лева, докато, за сравнение, приходите от концесионни такси и наеми са около 10 млн. лв.
Тя съобщи, че някои концесионери и наематели непрекъснато намират начини да заобикалят правилата, но увери че този път върху тях ще се стовари цялата тежест на закона. 
Лиляна Павлова разясни, че доклада на прокуратурата се базира на резултатите от проверките, които МРРБ предостави. „Ние проверяваме, санкционираме, както е според договора, даваме три дни да се отстранят нередностите, след това проверяваме отново и налагаме съответните глоби. Това, което прокуратурата казва, че извън тези финансови глоби, които ние налагаме по договор като процент, трябва да налагаме и глоби по Закона за административните нарушения – нещо, което досега никога не е правено“, съобщи министърът. „Разбира се, ние ще изпълним препоръката на прокуратурата, но за мен в случая със системните нарушители най-добре е просто да прекратим договорите.“, допълни тя. 
Министърът поздрави хората за активния граждански контрол, тъй като, макар и МРРБ да се опитва максимално да следи всичко по плажовете да е изрядно, не може да бъде постоянно навсякъде.  
По темата за санирането, министър Павлова обяви, че след като завършването на първия саниран блок, сградите-кандидати са се увеличили с 30 само за 3 дни. „В момента 1570 са блоковете, по които поетапно ще се работи, за да се превърнат те в едни прекрасни слънчеви сгради, енергийно ефективни сгради“, каза регионалният министър.  
„За да дадем шанс на малките фирми, сме заложили изискването за отделните блокове или групи блокове да се избира отделен изпълнител“, подчерта Павлова. „Най-активните и бързи кметове, тъкмо те са привилегировани. Ако погледнете статистиката, много общини, които не са с кметове от ГЕРБ, също са много успешни и активни. Тази програма е ЗА хората и е много важно кметът да направи необходимото това да се случи“, заяви министърът на регионалното развитие.