Министър Лиляна Павлова: Очакваме през октомври да заработи специалното трафик приложение, което ще информира в реално време за актуалното състояние на пътищата

Министър Лиляна Павлова: Очакваме през октомври да заработи специалното трафик приложение, което ще информира

18 септември 2015 | 13:59

Надявам се през месец октомври да заработи  интелигентната система, която ще позволи с приложение за мобилния телефон да се дава информация в реално време за пътната обстановка. Това коментира пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че приложението ще е напълно безплатно за всички видове смартфони, таблети и компютри, тъй като е част от софтуера ЛИМА за пътно управление, който се разработва и изгражда от Агенция „Пътна инфраструктура“  със  100% европейско безвъзмездно финансиране.  

Министър Павлова уточни, че новата технология е важен момент от стратегическия приоритет  на правителството, свързан с пътната безопасност и част от програмата за въвеждане на електронно правителство.  „Стараем се да въведем иновативни технологии и мерки. Защото с изградените вече 300 км нови магистрали , с рехабилитацията на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, подобрените пътни условия по републиканската пътна мрежа, се създават сериозни предпоставки за високи скорости, които от своя страна довеждат до много тежки пътно-транспортни произшествия. Всеки ден, всяка нощ, статистиката за съжаление е много негативна. Средногодишно ние имаме 100 загинали и над 1000 тежко ранени при ПТП“, обясни регионалният министър.  Лиляна Павлова отбеляза, че безплатното  трафик приложение ще предоставя на пътуващите информация  в реално време за това къде има затворени пътища поради ремонт, тежки зимни условия,  почистване на сняг или поради произшествие.  Ще има възможност и за обратна връзка и за граждански контрол. „В момента „Фейсбук“ е платформата,  в която се пускат снимки или оплаквания, сега даваме възможност всеки пътуващ да пуска сигнал, който ще се проверява, за да може и ние да имаме обратна връзка, за да може пътуващите да казват там ли е снегорина и дали чисти, ремонтират ли се дупките, отворен ли е пътят или не. Искаме да бъдем по-отворени към хората“, обясни министър Павлова. Според нея особено важна е възможността  пътуващите своевременно да се информират кой обходен маршрут да ползват при затворен път или инциденти. Това ще предотврати до голяма степен проблема с навлизащи автомобили в затворени пътища, което се случва ежегодно през зимата и създава допълнителни проблеми. 
Софтуерът  ще бъде и изключително важен за човешкото здраве и живот. Благодарение на разработените  специални датчици,  при катастрофа или обръщане  на автомобила, ще се подава автоматично  сигнал на 112 и в ситуационния център на АПИ, за да се окаже спешна помощ.  Амбицията на министър Павлова е в бъдеще системата да се обвърже с органите на МВР и екипите на Министерството на здравеопазването  в страната, което ще помогне изключително много при нуждата от спешна помощ на пострадали. 
Министър Лиляна Павлова  съобщи още, Тя заяви, че до края на месец октомври т.г. ще бъде представен разработваният съвместно със Световна банка модел за промяна на модела за събиране на такси за ползване на пътищата.  Приетата от правителството Стратегия за развитие на пътната инфраструктура  и анализът на Световна банка показват, че приходите от винетки средногодишно са 200 млн.лв., като толкова се реинвестират в поддръжката на пътища през зимата и лятото. „Това е крайно недостатъчно, защото минималният ресурс за поддържане на пътищата средногодишно трябва да се увеличи с още 600 млн.лв., за да говорим наистина за пътища, каквито ни се иска в дългосрочен план. Това обаче е нашето желание да достигнем това ниво“, обясни регионалният министър. По думите й, за да е справедлива цената на таксите трябва да се  въведе принципът за плащане, както при опазване на околната среда – който цапа най-много, плаща повече.  Целта е този, който най-много пътува, който най-много руши пътищата да плаща повече, което налага смяна на досегашната  система и да се плаща за изминато разстояние. Министър Павлова даде пример, че чужд ТИР, за да премине през цялата територия на  България плаща 10 евро, а през всички останали държави, само за един голям участък, плаща по 100 евро.  „Несравнимо е 10 евро в България на фона на 100 евро в Европа и ние трябва да уеднаквим. Такава е и европейската директива“, подчерта министърът и добави, че ние трябва да сме в синхрон с европейските изисквания. Министърът увери, че  този вид Тол такса ще заплащат само товарните автомобили над 3,5 тона, а леките коли ще продължат да използват винетка, която ще заплащат за време – седмична, месечна, годишна. Тя ще стане обаче електронна, което ще реши проблема със събираемостта на приходите от винетки. „В момента имаме опити за шмекеруване с винетките – местят се от кола на кола и т.н. затова ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да е електронна, да се купува и проверява електронно с трафик камерите“, отбеляза министър Павлова. 
Министър Лиляна Павлова подчерта, че след  доклада на Световната банка  правителството трябва да приеме своето решение за приемане на предложенията. Едното е вида система, второто е средните тарифи и третото, най-важно предизвикателство през 2016 г. – законодателни промени. „Докладът на Световната банка трябва да предложи  много сериозни законодателни промени, защото, за да въведем законодателна система ние трябва да променим редица закони. След като, надявам се, получим подкрепа от парламента и през 2016 г.  бъдат променени чак тогава реално тя ще може да бъде въведена в експлоатация. Надям се при успешно проведени процедури за финансиране да заработи през 2018 г., изрази надежда Павлова. До тогава гражданите ще продължат да ползват  хартиените винетки. „Благодарение на анализа на Световна банка в края на октомври ние ще получим предложение за това как да актуализираме и откога цените, но това ще стане ясно след приемането на доклада.  Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение“, уточни тя. 
Министър Павлова каза още, че с новия софтуер се въвеждат и електронни табли, които ще указват също пътната обстановка. „Стараем сме да сме иновативни и да внедряваме всички нови постижения за пътната безопасност“, обобщи тя. 
 
 
mrrb