Министър Лиляна Павлова разговаря със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Йи

Министър Лиляна Павлова разговаря със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Йи

04 февруари 2016 | 13:22

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Йи във Вашингтон. Тя го запозна с основните приоритети на министерството като постави акценти върху изграждането на пътната инфраструктура и ефективното й управление, провеждането на реформи във ВиК сектора и модернизирането на водоснабдителната инфраструктура. Двете страни изтъкнаха важността на повишаването на енергийната ефективност, вкл. чрез санирането на жилищни и обществени сгради. Отбелязано бе положителното развитие на проекта за изграждане на газовия интерконектор Гърция-България, при който отговорност на МРРБ е подготовката на документацията, издаването на разрешителни за строеж и и контролиране на строителните дейности. 

Лиляна Павлова и Хойт Йи споделиха общото желание на двете страни за увеличаване на американските инвестиции в България. Министър Павлова подчерта, че правителството създава благоприятни условия за привличането на големи инвеститори  и оцени положително интереса на американски компании за участие в проекти за модернизация на водния сектор. 
В хода на разговора бяха обсъдени и предизвикателствата пред България, свързани с увеличаващия се поток от мигранти и мерките, които правителството предприема в това отношение - оказване на закрила на действително нуждаещите се бежанци, засилена защита на границите чрез довършване на изграждането на инфраструктурата по границата с Турция, както и по-активна позиция в рамките на ЕС за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС. Изтъкната бе необходимостта от постигане на единен европейски подход за преодоляване на последиците от засиления мигрантски поток.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е във Вашингтон за участие в Националната молитвена закуска при президента на САЩ Барак Обама. Престижният форум, който се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на САЩ, събира ежегодно представители на американския политически елит, дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни лидери от целия свят.