Одобрени са 44 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония

Одобрени са 44 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония

23 юни 2016 | 14:32

Получихме 217 проектни предложения в рамките на първата покана по програмата. 134 от тях са оценени като добри и бихме ги финансирали, ако имахме по-голям бюджет. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на заседание на съвместния Комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония, което се състоя днес в Кюстендил.

Основната ни цел е създаването на условия за икономически растеж и по-голяма заетост в трансграничния регион. Фокусът ни не е просто върху усвояването на средствата, а върху резултатите, които постигаме с изпълнението на проектите, подчерта зам.-министър Николова. Въпреки по-малкия бюджет, смея да твърдя, че по трансграничните програми постигаме ефекти, които са толкова видни и значими за региона, колкото и проектите по оперативните програми, заяви тя.
Ресурсът на първата покана е около 6,5 млн. евро и с него могат бъдат финансирани 28 проекта. Поради големия брой проекти, получили високи оценки, Комитетът взе решение да прехвърли допълнително близо 3,5 млн. евро от бюджета на програмата за финансиране на допълнително 16 проекта в рамките на първата покана. Така общият брой на проектните предложения, които ще получат финансиране на този етап, става 44 на обща стойност около 10 млн. евро. Те покриват всички приоритетни оси на програмата в областта на устойчивия туризъм, околната среда и повишаване на конкурентостта на бизнеса. Сред тях има проекти  и в двете области от българска страна, които участват в програмата, като най-много са предложенията за  общините Благоевград, Кюстендил, Сандански, Сатовча и Струмяни. Най-голям брой са бенефициентите от неправителствения сектор, следвани от общините и областните администрации. Сред бенефициентите, чиито проекти са сред одобрените за финансиране, присъстват и образователни и културни институции.
През следващите месеци предстоят процедури по проверки на терен за всеки конкретен проект, както и на бенефициентите, за да се избегне двойно финансиране, обясни зам.-министър Николова и допълни, че през септември могат да бъдат сключени договори за финансиране. Това значи, че още следващата година можем да отчетем първите резултати от изпълняваните проекти, каза още тя.
Деница Николова изрази радостта си от големия брой проекти, получени по първата покана. Тя обясни, че активното участие се дължи на няколко фактора: от една страна на натрупания опит и административен капацитет на потенциалните бенефициенти от миналия програмен период,  от друга на ясната дългосрочна политика, приемственост и визия за развитие на регионите и не на последно място - на добрата подготовка и проектна готовност на проектните инициатори. Трансграничните програми станаха разпознаваеми с високите резултати, които постигат в областите и от двете страни на границата, категорична беше зам.-министърът.
 
mrrb