Министър Лиляна Павлова представи опита на България в използването на финансовите инструменти като възможност за развитие на градовете

Министър Лиляна Павлова представи опита на България в използването на финансовите инструменти като възможност

21 октомври 2016 | 11:30

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова беше съпредседател на кръгла маса на тема „ Финансиране на устойчивото градско развитие“. Тя е част от програмата на третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), която се провежда в Кито, Република Еквадор.
В рамките на тази кръгла маса тя представи опита на България в използването на финансови инструменти като възможност за развитие на градовете.
Министърът посочи, че новият европейски дневен ред за градовете дефинира много предизвикателства, като дава възможност за тясно сътрудничество между различните институции на национално ниво от една страна и от друга – между държавите
Павлова коментира, че има три важни елемента, които биха могли да подкрепят устойчивото градско развитие. Първият и най-важен елемент, според нея, е наличието на ефективни стратегии и законодателство. Като пример тя посочи формираната дългосрочна визия за развитието на България, според която в страната трябва да има балансирано териториално развитие, като то може да бъде осигурено чрез инвестиции в малките и средните градове, а не само в големите.
Вторият елемент е финансовата подкрепа според конкретните нужди, като трябва да бъдат създадени гъвкави финансиращи механизми, коментира регионалният министър и като пример посочи, че в България, като част от общия подход на ЕС, са създадени дългосрочни инструменти за финансов инженеринг, от които са създадени фондове за градско възстановяване и развитие, които подкрепят дългосрочни общински проекти, насочени към развитие на градовете, създават работни места и допринасят за постигането на целите на дневния ред на градовете. Министър Павлова информира, че в различни райони в България вече са реализирани множество проекти, базирани на този принцип – основани са търговски центрове, пазари на едро, производствени центрове, медицински центрове, както и различни проекти, които допълват устойчивото градско развитие.
Като трети значим елемент за подкрепа на устойчивото градско развитие Павлова посочи политическия ангажимент на всички нива и отличното сътрудничество между институциите на национално ниво като подкрепа на местните власти и на всички частни организации, неправителствени организации и заинтересовани страни.

mrrb
  • Прикачени файлове (1)
    Изказване
Прикачени файлове (1)