Министър Павлова: Въпрос на воля и на стабилно правителство е дали напълно безплатната програма ще продължи след 2018-та година

Министър Павлова: Въпрос на воля и на стабилно правителство е дали напълно безплатната програма ще продължи сл

11 ноември 2016 | 18:31

              В Казанлък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са избрани  големи и сложни сгради, които са трудни и като  сдружаване на собствениците и като изпълнение. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекция заедно с кмета на Казанлък Галина Стоянова и народни представители от региона на жилищни блокове  в ж.к. „Изток“, които се санират по програмата в града.  Тя подчерта, че за сградите над 8 етажа има по-специални изисквания за изолацията и използваните материали от гледна точка на пожарната безопасност, като е спазена наредбата за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар.

Регионалният министър изрази добрите си впечатления от изпълнението на дейностите по сградите, като отчете, че се ползват цели скелета, което дава възможност да се работи на  пълен фронт от всички страни и процесът да завърши в по-кратки срокове. Преди зимни  условия това е много важна предпоставка, защото под 5 градуса не могат да се полагат изолации, да се извършат определен тип работи, подчерта Павлова.  По 26 сгради има готовност да започнат строително-монтажни работи, а по 16 се работи, коментира още тя. Тя е не само възможност за малкия и средния бизнес, но там където имаме готови сгради, през първия отоплителен сезон падат сметките за отопление с над 50%.  В полза е само и единствено на хората, ангажиментът е на общинските съветници, няма увеличение на данъците, така че се видя, че всичко е лъжа и манипулация, към която апелирахме 2 години да не вярват хората, каза още Павлова. Това доведе до огромно доверие към програмата и вече имаме над 2500 чакащи сгради, а по 2000 в момента се работи, уточни тя, споделяйки, че и в Казанлък хората са били подведени от опозиционни манипулации.

В бюджет 2017 е заложен още един милиард, като по този начин става  двумилярдна, припомни регионалният министър, споделяйки, че това е най-мащабната социална програма, която е аполитична и не дели хората по политическа принадлежност.

Въпрос на пари, на воля и на стабилно правителство е дали стопроцентово безплатната програма ще продължи след 2018-та година,  каза тя.  Министърът увери, че ако има стабилност в държавата, в управлението и правителството работи успешно и се събират повече приходи, програмата ще продължи, за да може в бъдещ етап да покрие и по-малките сгради.  „Това е естественият ход на една такава програма, защото тя е за всички!“, коментира още министър Павлова.

mrrb