Министър Лиляна Павлова: Очаквам пик в изпълнението на проекти по ОП „Региони в растеж“ през следващата година

Министър Лиляна Павлова: Очаквам пик в изпълнението на проекти по ОП „Региони в растеж“ през следващата година

04 декември 2016 | 18:08

 Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 приключи с над 103% разплатени средства, със завършени изцяло проекти, като няма незавършени или неразплатени. Това отчете днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова по време на годишното информационно събитие по програмата. Ремонтирани са над 1000 училища и детски градини, няколко хиляди обекти, свързани с културната, здравната и социалната инфраструктура. Обновени са болници, пътища, детски площадки, улици, подлези, надлези. Отчитаме успешна програма, която преобрази облика на българските градове, като 86 населени места имат нов облик и променена среда, допълни тя. Първият програмен период за регионите, за общините и за всички, които се възползват от обновената инфраструктура, беше успешен, подчерта Павлова.

Имаме амбициозна задача в новата програма - „Региони в растеж“. С нея целим да осигурим растеж за регионите и повече заетост, заяви министърът. Това, което можем да отчетем по нея днес е, че почти 80% от програмата са отворени за кандидатстване. Над 35% от бюджета й са договорени в реални проекти. Във фокуса на програмата са основно децата, образованието, образователната инфраструктура. Инвестираме в образованието и бъдещето на нашите деца чрез финансиране на училища и детски градини, които още не са ремонтирани в страната, като специален фокус е поставен върху професионалните гимназии. Ще бъдат финансирани и 12 университета и така ще бъде обхват целият образователен процес, коментира Павлова. Тя посочи, че инвестиции ще бъдат вложени също в домове за деца, лишени от родителска грижа, както и такива за възрастни. 

Министърът отчете, че по програмата вече са разплатени около 150 млн. лв. Очаквам пик и бум на строителството по нея в общините през следващата година. Започваме с проекти за градска среда, градски транспорт и ремонт с цел осигуряване на енергийна ефективност на всички публични и частни сгради, информира тя.

Заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова пожела успех на всички деца, като подчерта, че се създават условия за това да останат в България и да имат своите възможности за развитие. Надявам се, че с постигнатите резултати в инфраструктурата, която изграждаме и обновяве, ще допринесем за това хората да живеят по-добре, коментира Николова и допълни, че над 1 млрд. лв. от програмата ще влязат в изпълнение на проекти през следващата година.

Събитието, което беше насочено към децата, се проведе в Ларгото – първият в България открит археологически музей, финансиран с 15 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“. Присъстващите получиха като подарък фотоалбум със снимки на 150 туристически атракции, социализирани или възстановени със средства от нея. В тях са посочени и gps-координати на обектите, за да могат да бъдат лесно посотени и всеки, който реши, да може да запознае децата си с археологическите ценности на страната, някои от които са били забравени.