Асоциация „Прозрачност без граници“ ще наблюдава обществената поръчка за изграждане на тунел „Железница“

Асоциация „Прозрачност без граници“ ще наблюдава обществената поръчка за изграждане на тунел „Железница“

19 май 2017 | 16:05

Асоциация „Прозрачност без граници“ ще наблюдава обществената поръчка за изграждане на тунел „Железница“, който е част от Лот 3 на АМ „Струма“. Ангажимент за това пое днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на среща с изпълнителния директор на неправителствата организация Калин Славов.

Обществената поръчка за съоръжението беше прекратена заради установени нарушения в процедурата за избор на изпълнител в мандата на служебното правителство. Тя предстои да бъде обявена отново с три обособени позиции, като заданието се преработва и обектът ще бъде разделен на три участъка – пътно платно до тунела, тунел „Железница“ и съоръженията и пътните платна след него, а сроковете на процедурата и за строителство ще бъдат съкратени, информира министър Нанков.

Представители на Асоциацията ще осъществяват наблюдение върху подготовката на обществената поръчка, провеждането й и върху избора на изпълнител на обекта.

В момента 16 проекта в 11 европейски държави се наблюдават по този начин като част от съвместна инициатива за „Пактове за почтеност“ на Главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“ и Transparency International.

Работата по наблюдение на обществената поръчка за избор на изпълнител на тунел „Железница“ от страна на Асоциация „Прозрачност без граници“ стартира още през 2015 година, когато по процедурата работеше Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. След закриването й, сътрудничеството по осигуряване на прозрачност продължи с Агенция „Пътна инфраструктура“, но комуникацията между двете страни бе нарушена в мандата на служебното правителство. В резултат на поетия от министър Николай Нанков ангажимент сега тя ще бъде възобновена.