Министър Нанков се включи в чествания на Априлското въстание

Министър Нанков се включи в чествания на Априлското въстание

25 май 2018 | 14:06

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се включи в честванията, с които в местността „Костина“ край тетевенското село Рибарица днес бяха почетени 142-та годишнина от епилога на Априлското въстание и паметта на Георги Бенковски и неговите сподвижници.

Днешната дата ни връща към миналото, към героизма и себеотрицанието в онези наистина тежки времена. Връщаме се към нашите корени и осъзнаваме подвига на героите, на които трябва да отдадем нашата признателност, каза министър Нанков. Днес съм тук за поредна година и съм щастлив, че всеки път все повече хора се прекланят пред подвига на Бенковски и на героите от Априлското въстание, допълни той. Надявам се, че младите хора ще се замислят за това какво са ни дали нашите предци. Нека четат повече, да осмислят случилото се и да работят и да мислят за България и нейното бъдеще, каза още министърът.

Пред паметника на Георги Бенковски – на лобното му място край р. Костина, бяха поднесени венци и цветя. Родолюбците от дружество „Традиция” направиха историческа възстановка на мрачните събития, свързани с последните мигове от живота на видния възрожденец. На честването присъства и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По традиция в честването участваха офицери и курсанти от ВВУБ ”Г. Бенковски” в Долна Митрополия, ученици от спортното училище ”Георги Бенковски” в Плевен и участници в националния туристически поход ”По стъпките на Бенковски”.