Министър Николай Нанков в предаването „Събуди се“ на БТВ

Министър Николай Нанков в предаването „Събуди се“ на БТВ

17 септември 2017 | 12:24

 

Водещ: Здравейте. Благодаря Ви за това интервю.

Николай Нанков: Здравейте.

Водещ: Как сте?

Николай Нанков: Благодаря, добре.

Водещ: На колко години сте, г-н министър?

Николай Нанков: 33, в момента.

Водещ: И сте, най-младият министър в целия кабинет, нали така?

Николай Нанков: В целия кабинет, да.

Водещ: Как се чувствате?

Николай Нанков: Да кажа – странно, бих излъгал, но свикнал. Не знам до колко на мястото си, но да, на мястото си. Предизвикателствата са огромни, но мисля, че понастоящем успяваме да заслужим доверието и на обществото, и на Министерски съвет.

Водещ: Защо, странно? Младостта порок ли е понякога2

Николай Нанков: Аз от доста крехка възраст, може би, влязох в държавната администрация, още на 26 години, като областен управител. Впоследствие зам.-министър. Не, не бих казал, че е порок, точно обратното. Но, да, младите има какво да се учат, съответно от хората с натрупан и житейски, и професионален опит.

Водещ: Днес сте на 33. Как си представяте самия себе си през 2023-а, когато сте на 40, например?

Николай Нанков: Много сложен въпрос. Колкото и дългосрочно да планираме политиките в министерството, в държавата, са още по-дълъг хоризонт, дори и след 2030 година, в личен план никога не съм се замислял, между другото след 6 години, след 7 години, как се виждам? На първо място, може би с още по-прошарена коса и със създадено едно стабилно семейство, може би. Политиката, в това отношение, понастоящем, не че ми е взела, а просто ми дава възможност да се замисля, да прекрача и тази житейска стъпка.

Водещ: Може би ще имате съпруга, две деца…

Николай Нанков: Може и две, може и три, бъдещето ще покаже.

Водещ: Три деца и магистрала „Струма”, нали така?

Николай Нанков: Магистрала „Струма” и почти завършена магистрала „Хемус”.

Водещ: Обещахте 2023-а, „Струма” да е приключена.

Николай Нанков: Да, трябва да бъде приключена.

Водещ: Ще се случи ли това?

Николай Нанков: Да. Обозрим е и срокът. Имаме голямото задължение пред обществото, а и пред нашите европейски партньори, които финансират проекта, 2020 г. да приключим с цялата магистрала, не с отделни нейни отсечки, а с цялата магистрала.

Водещ: Обичате ли природата?

Николай Нанков: Изключително много.

Водещ: Ще бъдете ли милостиви към костенурките, таралежчетата, птичките и цялото богатство на природата в Кресненското дефиле?

Николай Нанков: Трябва да си отговорим на един много сериозен въпрос, в тази връзка. Екологията никога не е изключвала строителството. И обратното, строителството и инвестициите също не изключват екологията. Лошо е, когато плашим обществото с едни, наистина, спекулативни, едни манипулативни, в не малка част от случаите, тези, които звучат доста апокалиптично. Те дори не са екологични. Тъй като в екологичната насоченост и на обществените обсъждания, до сега в дебатите, не сме открили нито един сериозен аргумент, екологичен, подчертавам – екологичен, от страна на екологичните организации, за това, кой да бъде приоритетният вариант и защо сме дали именно варианта с, едното платно, оставайки в дефилето, другото – изнесено на изток от него. Ние сме предвидили изграждането на цялата  необходима екологична инфраструктура, като технически съоръжения, с всички мостове, подлези, надлези, защитни огради. Така че, в максимална степен да гарантираме сигурността на всички биологични видове. Но на първо място, ние трябва да гарантираме сигурността на човека, на всички преминаващи през магистралата.

Водещ: Има ли война между МРРБ и еколозите?

Николай Нанков: Не бих си позволил да квалифицирам отношенията, които наистина са сложни, с уважаваните, разбира се от нас, представители на екологични организации, като война. Много тежко определение. Но не бих могъл да се съглася с тяхното поведение, което отрича експертизата на целия бранш, от академичната общност, през професионалните организации, гилдиите. Това са архитекти, това са проектанти, това са строители, това са експерти по пътна безопасност, геолози.

Водещ: Един важен въпрос, мит или истина е това, че близки до властта фирми печелят големите обществени поръчки в строителството на пътища?

Николай Нанков: Отговорно мога да заявя, че това е мит. Тъй като, големите обществени поръчки, в голямата си част, се печелят от големи фирми. Нека все пак да си дадем сметка, мисля че информацията е доста публична. И виждаме, че наистина, в рамките на последните десетина година, наистина има сериозна диверсификация, голяма диверсификация на строителните фирми, които изпълняват големи обекти. И големи пътни проекти, и големи железопътни проекти, големи проекти от екологична насоченост, проекти, с наистина необходимост от сериозна експертиза, от сериозен капацитет. Радующият факт е, че в наистина последните 7-8 години по-голямата част от тези обекти, над 90 процента от тези обекти, се изпълняват от български фирми, от български строителни компании.

Водещ: Добре. Кажете ми за ТОЛ-системата, кога ще я въведете и какво ще е новото?

Николай Нанков: Нашата амбиция е 2018 г., края на 2018 г., ТОЛ-системата да заработи, т. е. да бъде внедрена, така както е по условията на обществената поръчка, за да може да променим несправедливия модел, заложен преди повече от 20 години в страната.

Водещ: А той е несправедлив, защото…?

Николай Нанков: Защото леките автомобили, хората ползватели на леки автомобили, т. е, на моторни превозни средства, които не увреждат, които не амортизират, които не натоварват в голяма степен пътната инфраструктура, те плащат почти 70 процента от всички такси в пътния сектор.

Водещ: Т. е., такива като мен и такива, като Вас?

Николай Нанков: Точно така.

Водещ: Сега идеята на ТОЛ-системата е, какво, ТИР-овете, големите…?

Николай Нанков: Да сменим коренно модела. Тези, които повече амортизират, тези които повече натоварват републиканските пътища и ги увреждат, те да плащат повече. Така е в целия свят. Като, нашата смела амбиция е, още първата година след въвеждането на ТОЛ-таксите, на база на постъпленията, основно от тежкотоварни автомобили, Агенция „Пътна инфраструктура” да генерира ресурс от почти милиард лева, толкова, колкото са и нуждите на пътни сектор.

Водещ: По-скъпи ли ще са винетките? Аз ще плащам ли повече?

Николай Нанков: Не, не. Електронните винетки ще останат на същата цена. Отделно, ще бъдем много по-гъвкави, съответно във възможността да моделираме винетните стикери, да ги направим ежедневни, да ги направим тридневни, за да може българските граждани, тези които ползват основно превозните средства за своите почивки през уикендите, да плащат 3-дневна винетка, уикенд-винетка.

Водещ: Към един пародиен случай от седмицата. Г-н министър, в какви отношения сте с вицепремиера Валери Симеонов?

Николай Нанков: Колегиални, мисля че добри отношения. Да, знам какво ще питате.

Водещ: Имате ли представа, защо г-н Симеонов уволни през „Фейсбук” дългогодишната шефка на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева. Както написа г-н Симеонов, тя е: „покривала незаконните плажни дискотеки на мутрите на Слънчев бряг-юг.

Николай Нанков: Не е в компетенциите на ДНСК, между другото, контролът върху преместваемите и построяемите обекти върху българските плажове по нашето Черноморие.

Водещ: Това обяснихте ли го на г-н Симеонов?

Николай Нанков: Мисля, че г-н Симеонов е достатъчно интелигентен човек, за да си направи сметка, че това не е функция и компетентност на Дирекция „Национален строителен контрол”. Смело мога да заявя, че Милка Гечева е един отговорен, един добър професионалист. Да, факт е, че има известно напрежение, има и то не известно, а сериозно напрежение…

Водещ: Напрежение, между кого и кого?

Николай Нанков: …във връзка с политиката, която вицепремиерът осъществява в собствените си ресори. И мисля, че това напрежение, наистина в много кратки срокове ще бъде потушено.

Водещ: Напрежение между Валери Симеонов и… Вас?

Николай Нанков: И… С мен, не съм убеден, че има напрежение. Органите, може би на строителния контрол в страната.

Водещ: Имате предвид, ДНСК и Валери Симеонов?

Николай Нанков: И така може да се нарече.

Водещ: Може ли Валери Симеонов, макар че е вицепремиер, да уволни Ваш служител, без да Ви информира за това, без да вдигне телефона и да Ви каже?

Николай Нанков: Първо, г-н Валери Симеонов не е ресорен вицепремиер. На второ място, не само това, че не е възможно, това е недопустимо и не би могло да се случи. Но, отварям една скоба, предстоят разговори с него, разбира се и с ръководството на ДНСК. Ще си изясним случая, ще видим какви са и разминаванията в позициите, по отделни казуси, между г-н вицепремиера и ръководството на ДНСК, и ще вземем необходимото решение.

Водещ: За мен е важно да знам, свързана ли е, според Вас, Милка Гечева с мутрите на плажа?

Николай Нанков: Ако кажа „да”, ще е едно много тежко обвинение. Ако кажа „не”, бих могъл да отговоря, без да съм достатъчно подготвен, информативно. Но, по-скоро бих казал „не”, тъй като това е…, как да кажа…, далеч от морала, от характера, доколкото познавам, на г-жа Гечева.

Водещ: Имате ли й доверие? Това Ви питам.

Николай Нанков: Като експерт, винаги съм имал доверие на г-жа Гечева, като експерт – факт. Но може би и аз нещо не знам. Така че, споменах, ситуацията трябва да бъде изчистена максимално бързо. Но аз, доколкото знам, г-н Валери Симеонов беше свалил веднага поста си от „Фейсбук” и…

Водещ: Милка Гечева е служител, все още, на министерството.

Николай Нанков: Естествено.

Водещ: Има ли корупция в министерството, ръководена от Вас?

Николай Нанков: Би било изключително лош сигнал, ако един министър си позволи да говори за корупция в неговото ведомство. Но лоши практики…

Водещ: Би било също лош сигнал, ако един министър си зарови главата и не вижда корупцията, хипотетично, в собственото си министерство.

Николай Нанков: Взехте думите от устата ми. Като, ние трябва да се борим с всякакви форми, с всички форми на, и недобросъвестните административни практики, част от тях корупционни. Затова и наш основен приоритет, на първо място е, в максимална степен оттеглянето на българските граждани от гишетата.

Водещ: Откакто оглавявате МРРБ, уволнявали сте Ваш служител, заради корупция?

Николай Нанков: Имаме доста проверки, които в момента дори се извършват, от Инспектората на министерството. В случаите, в които имаме сигнали, ние ги подаваме на необходимите и на компетентните органи. Но, да, имаме случаи, в които сме освобождавали от длъжност, уволнявали служители и понастоящем, служители, за които имаме съмнения за корупция. Споменах, ние сме ги предавали на компетентните органи-

Водещ: За колко случая става въпрос?

Николай Нанков: Имаме вече 4 освободени служителя. Но, Инспекторатът, както се казва, с доста пълна пара работи в момента и по други сигнали, които и аз съм разпоредил, и които сме получили като сигнали от граждани, по нарочни жалби.

Водещ: Като министър на регионалното развитие и благоустройството, предлагали ли са Ви подкуп?

Николай Нанков: Не. Откровено казано – не. Когато е имало случаи, в които със се съмнявал в недобросъвестни бизнес-практики, аз, отново споменавам, съм информирал компетентните органи и мисля, че те са си вършили добре работата.

Водещ: Наистина ли? Това, като зам.-министър?

Николай Нанков: И в момента, като министър, съм подал сигнал, за конкретно лице, с практики още съм установил още от предишния мандат, като зам.-министър. И мисля, че органите ще си свършат добре работата, в случая.

Водещ: А, т. е., все пак, като министър, сте имал случай, в който някой е правил неприлично предложение към Вас?

Николай Нанков: Не. Не с контакт. Да не издавам повече подробности. Но не личен контакт, използвано е моето име, да кажа най-образно. Използвано е моето име, в контакта си, съответно с подчинени на министерството, с йерархично съподчинени на министерството структури, е използвал името на министъра…

Водещ: Нещо като, Бойко Борисов със суджуците?

Николай Нанков: И така можем да го наречем.

Водещ: И, компетентните органи работят сега по този случай?

Николай Нанков: Да, работят по случая. Точно така.

Водещ: Добре. Последно, с Лили Павлова чувате ли се?

Николай Нанков: В рамките на отношенията, колегиалните, като министри – да. Много съвети ми е давала, между другото и всичките те са били ценни.

Водещ: Най-добрият?

Николай Нанков: Трудно бих могъл да избера най-добрия, но може би, беше ми дала съвет, че наистина да си министър не е като да си зам.-министър, просто човек не трябва да се самозабравя, да е здраво стъпил на земята.

Водещ: Сега, Вие чанти не носите, часовник имате ли? Колко струва часовникът Ви?

Николай Нанков: Два часовника имам. Единият е подарък от баща ми, другият, от вуйчо ми. Не са скъпи часовници. Трудно бих могъл да изпадна в…, как да кажа…, в ситуация, в която ще подразни обществото, може би, за носене на скъп часовник. Обществото е чувствително към подобни теми, видяхме. Видяхме в много близко минало.

Водещ: Но и съветът на г-жа Павлова е добър, да не се самозабравя човек. Това е, може би, много важно.

Николай Нанков: Много важно.

Интервюто на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за предаването „Събуди се“ по БТВ може да видите тук