Общините сами да договарят всички параметри по дейностите по изграждане, поддържането и ремонта на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за пътищата

Общините сами да договарят всички параметри по дейностите по изграждане, поддържането и ремонта на републиканс

07 септември 2017 | 16:59

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане проект на изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Промените в Правилника са обосновани от необходимостта да бъде създадена по-гъвкава уредба при реализирането на взаимната договореност между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и общините при извършването на дейностите по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии.

С въвеждане предвидените изменения в правилника, възлагането на процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и финансирането на тези дейности ще бъдат предмет на споразумителния протокол между АПИ и общината, съобразно административните и финансови възможности на съответната администрация.

По този начин ще се даде възможност АПИ и общините сами да определят параметрите на участието си в тези съвместни дейности. Очаква се след промените да бъдат реализирани повече проекти и в по-кратки срокове.

С приемането на предложените промени ще се улеснени значително възлагането на процедурите по изпълнението на рехабилитация, реконструкция, изграждане и основен ремонт на пътища и съоръжения от републиканската пътна мрежа, попадащи в урбанизирани територии. Ще се облекчи дейността на договарящите се администрации, като едновременно с това ще се осигури и по-качествено приоритизиране на необходимите ремонтни дейности.

С предвидените изменения общините ще могат да планират, организират и изпълняват ремонтни дейности и ново строителство в урбанизираните територии без да са зависими от инвестиционните планове и програми на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проекта на изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата можете да видите както на страницата на МРРБ, така и в Портала за обществени консултации.

mrrb