Допълнителна информация относно покана за кандидатстване за годишните награди на „RegioStars 2015“

Допълнителна информация относно покана за кандидатстване за годишните награди на „RegioStars 2015“

28 януари 2015 | 12:15

 Наградите на конкурса „RegioStars 2015” на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европйската Комисия  са в следните четири категории:

1. ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ: Разгръщане на потенциала за растеж на МСП за изграждане на цифрова икономика;
2. УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ: Мобилизиране на инвестиции за енергийна ефективност в полза на гражданите и обществото;
3. ПРИОБЩАВАЩ РАСТЕЖ: Интегриране в обществото на лицата в риск от социално изключване;
4. CITYSTAR: Трансформиране на градовете за посрещане на бъдещите предизвикателства.
Заявленията за кандидатстване следва да бъдат изпратени до Главна Дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската Комисия до 28 февруари 2015 г. Избраните финалисти ще бъдат информирани до края на месец май 2015 г., като самата церемония по награждаването ще се състои в Брюксел по време на събитието „Open Days” на 14 октомври 2015 г.
Съгласно условията на конкурса, допустими са номинации на проекти, изпълнени с финансовата подкрепа на Европейския съюз в 6-те района от ниво NUTS 2 на страната – Югозападен, Южен Централен, Югоизточен, Северозападен, Северен Централен и Североизточен район.
В съответствие с актуализираните и допълнени изисквания на организаторите, номинациите следва да бъдат подавани от или със съгласието на Управляващите органи на съответните програми, които следят за ефективното изпълнение на средствата от европейските фондове. 
В тази връзка, от страна на УО на ОПРР е определено лице за контакт – Васил Христов, външен специалист в отдел „Програмиране, оценка, информация и публичност”, Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие”, на чиято електронна поща (Vhristov@mrrb.government.bg) следва да бъдат подавани попълнените от бенефициентите апликационни формуляри. Отчитайки крайния срок за подаване на заявленията до ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската Комисия, определеният краен срок за подаване на предложенията към УО на ОПРР е 20.02.2015 г.
 Тъй като условията за изпращане на номинациите от страна на всеки Управляващ орган ограничават да бъде подадена не повече от една номинация за всяка категория, Управляващият орган на ОПРР предприе стъпки за създаване на организация и процедура по предварително разглеждане и одобрение на предложените от бенефициентите проекти, преди тяхното официално депозиране пред организаторите от Европейската комисия.
В тази връзка, подаваните от бенефициентите предложения ще бъдат предварително преглеждани и оценявани от експерти в УО на ОПРР, въз основа на използваните критериите за допустимост, определени в официалното ръководство за кандидатстване на ЕК, приведени в съответствие с ОПРР 2007-2013, както следва:
1. Предложението е подадено до УО от бенефициенти по ОПРР 2007-2013 в рамките на определения срок – до 20.02.2015 г.
2. Предложението се отнася за проект, реализиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 с финансовата подкрепа на ЕФРР;
3. Формулярът за кандидатстване да е попълнен изцяло и на един от езиците, съгласно изискванията на конкурса – английски, френски или немски;
4. Предложеният проект е приключил или е във финален етап от изпълнението си;
5. Предложеният проект трябва да бъде свързан със съответната категория, като това е ясно описано във формуляра;
6. Предложеният проект не трябва да е бил номиниран до момента за награда RegioStars.
Следва да се има предвид, че УО на ОПРР си запазва правото да не одобрява и да не депозира предложения за конкурса, ако те не отговарят на горепосочените критерии. В случай, че има повече от един допуснат проект в съответната категория, ще бъде извършена допълнителна оценка, която да определи качеството на проектите от гледна точка на демонстриране на оригинален подход, иновативен характер и финансова устойчивост, съгласно критериите за качество, споменати в ръководството на ЕК.
След преглед и оценка на подадените предложения по съответните критерии, ще бъде изготвен доклад до Ръководителя или до Заместник-ръководителя на УО на ОПРР с предложение за проектите, които да бъдат изпратени като номинации към организаторите на конкурса. В случай на одобрение на доклада и избиране на съответните проекти, ще се пристъпи към официалното депозиране на номинациите от страна на УО на ОПРР, за което кандидатите по процедурата ще бъдат уведомени своевременно.
Повече информация и формуляри за кандидатстване можете да откриете на следния адрес: http://ec.europa.eu/regional_policy/projects/regiostars/regiostars_en.cfm.  
Въпроси за участие в конкурса могат да бъдат задавани на тел.: (02) 9405654 или на електронна поща: VHristov@mrrb.government.bg, Васил Христов
 
mrrb