Покана за участие в Четвъртата процедура по присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европa

Покана за участие в Четвъртата процедура по присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

05 януари 2017 | 14:38
В рамките на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в град Пловдив през май 2015 г., 18 български общини бяха удостоени с престижната награда на Съвета на Европа (СЕ) – Етикет за иновации и добро управление на местно ниво (Етикета). Това бяха общините: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян и Търговище. Призът бе връчен за трети пореден път в България. 
Етикетът удостоверява, че общината е приела и прилага в дейността си 12-те принципа на добро демократично управление, заложени в Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на СЕ. Чрез него се гарантира, че управлението в дадена община отговаря на определени европейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги. Прилагането на Стратегията в България се осъществява в партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и НСОРБ. 
В тази връзка Ви уведомяваме, че на 10 януари 2017 г. стартира Четвъртата процедура по присъждането на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Крайният срок за кандидатстване е 11 април 2017 г. Предвижда се връчването на Етикета да се състои на официална церемония през месец октомври 2017 г.
Документите, необходими за кандидатстването на общините, както и допълнителна информация относно процедурата по присъждане на Етикета, можете да намерите на електронните страници на МРРБ ,  на Националното сдружение на общините в Република България и на Портала за децентрализация .
Вярваме, че в основата на европейските демократични ценности е доброто управление на местно ниво. Очакваме и Вашата община да е сред кандидатите за присъждане на тази  престижна европейска награда.  Д-03-05