Десислава Терзиева: Резултатите от нашата работа за намаляване различията между регионите тепърва се усещат от хората

Десислава Терзиева: Резултатите от нашата работа за намаляване различията между регионите тепърва се усещат о

01 август 2014 | 12:49
„За тази година на управление дори надскочихме себе си, предвид ситуацията, в която работихме“, коментира министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева в предаването „Денят започва“ на БНТ - 1.08.2014 г.
„Предприехме всички необходими мерки и положихме добра основа за бързото отпушване на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие. Следващото правителство трябва просто да продължи това, което направихме, за да може да се възстановят средствата, по ос 1 и 3 на програмата, в края на септември.“ Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева в предаването „Денят започва“ на БНТ. 
„След няколко ходения от моя страна в Европейската комисия и няколкократни разговори с генералния директор на дирекция „Регионална и градска политика“ Валтер Дефа и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, от понеделник вече имаме предварителния одитен доклад и вече влизаме в процедура“, обясни Терзиева. Тя уточни, че най-големите й притеснения са били, че ще се забави влизането в процедура, а всяка процедура, която има определени срокове, би забавила отпускането на средствата. 
„Мисля, че нашите системи за управление и контрол работят добре и не сме съгласни с повечето от констатациите в писмото на ЕК“, коментира още министърът в оставка и подчерта, че сега предстои същинската процедура по отношение на констатациите в предварителния доклад. „Въпреки това сме предприели и всички необходими мерки, за да подобрим нашите системи за контрол, което ще доведе до бързо отпушване на средствата, тоест няма да се забавят никакви процедури“, увери Терзиева и добави, че това е много важен акцент, по който трябва да работи следващият кабинет. 
Министърът в оставка изрази оптимизъм, че до края на септември – началото на октомври има реална възможност плащанията по оси 1 и 3 да бъдат възстановени. По думите й по Оперативна програма „Околна среда“ това може да се очаква до края на август. 
Десислава Терзиева съобщи, че от юни месец миналата година до сега, по Оперативна програма „Регионално развитие“, България е усвоила 800 млн. евро, което е ръст на плащанията с 21%, спрямо същия предходен период.
Освен с работата по Оперативна програма „Регионално развитие“ министърът на регионалното развитие в оставка отчете и резултатите от инвестициите по Публичната инвестиционна програма на правителството. „По програмата тази година успяхме за първи път да осигурим 50 млн. лв. за започване на ремонти на 250 километра втори и трети клас пътища и вече са завършени около 200 километра“, заяви Терзиева и увери, че до края на годината средствата спокойно ще бъдат усвоени. „От години тези пътища не бяха пипани и бяха в окаяно състояние и сега вече хората по места ще видят разликата“, коментира още министърът в оставка и допълни, че резултатът ще се отчете и ще се види окончателно в края на годината. 
„Нашето министерство вече не е министерство на магистралите, а е министерство на регионалното развитие“, заяви Терзиева. Тя обясни, че тази политика трябва да бъде продължена и ежегодно държавата трябва да заделя между 70 и 150 млн. лв. за ремонтиране на такива пътища, за да се  намалят различията между регионите, да могат хората да се движат безопасно и да имат достъп децата им до училища и до медицински услуги. 
„Продължаваме политиката по изграждане и на магистралите“, отчете още Терзиева и даде за пример положените от МРР усилия за възстановяване изграждането на АМ „Марица“, която на практика е била спряна. Министър в оставка беше категорична, че в момента работата по основните магистрали продължава.  
Пред зрителите на БНТ Десислава Терзиева информира и за въведената от нея нова политика във водния сектор и осигурените, за първи път от много години насам, 20 млн. лв. за започване строителството на няколко основни язовира, много важни за населените си места - язовир „Пловдивци“, „Луда Яна“, рехабилитацията на язовир „Студена“, заедно с пречиствателна станция, проектирането на язовир „Нейковци“, язовир „Христо Смирненски“. Успех за екипът на регионалното министерство през последната година е и стартирането на програмата за борба с безводието, по която бяха осигурени още 20 млн.лв., стана ясно от думите на министъра в оставка. 
„Мисля, че за тази година дори надскочихме себе си, имайки предвид в каква ситуация работихме и ние, и цялото правителство“, коментира Терзиева и беше категорична, че хората тепърва ще видят и ще разберат резултатите от работата на кабинета.