Националният експертен съвет към МРР даде „зелена светлина“ за строежа на магистралата между България и Сърбия

Националният експертен съвет към МРР даде „зелена светлина“ за строежа на магистралата между България и Сърби

19 август 2014 | 12:18
Под председателството на заместник-министъра на регионалното развитие Ангел Петров се проведе заседание на Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие. Съветът разгледа Подробните устройствени планове на важни инфраструктурни проекти в страната.
Съветът одобри парцеларен план за модернизация на път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път (СОП)  от км 1+000 до км 32+447. Прие се Подробният устройствен план, който трябва да бъде одобрен и със заповед на заместник министър-председателя по икономическата политика  и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Заповедта ще бъде основание за последващи дейности (отчуждителни процедури, проектиране, строителство, експлоатация) за реализация на проекта за изграждане на магистралата между България и Сърбия. 
Експертният съвет прие и изменение на Подборния устройствен план и парцеларният план за изграждане на Гранично-контролно пропускателен пункт „Маказа“. Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще се създаде основа за изграждането на навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти.  За строителството Агенция "Пътна инфраструктура" ще се кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция. 
Зам.-министър Ангел Петров подчерта, че с реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварен трафик през ГКПП- Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави. Досега условията не позволяваха преминаване на моторни-превозни средства, тежащи над 3,5 тона. 
 
mrrb