Екатерина Захариева и Васил Щонов разговаряха с Гюнтер Йотингер в Брюксел

Екатерина Захариева и Васил Щонов разговаряха с Гюнтер Йотингер в Брюксел

20 август 2014 | 15:33
Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Основни теми на разговора бяха стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК. 
Еврокомисарят заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК, с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор "Енергетика".
Вицепремиер Захариева подчерта необходимостта от спешни реформи , които служебното правителство има политическа воля да продължи. Двете страни се обединиха около мнението, че цялостният анализ  на целия сектор, направен от експерти на ЕК  и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизиране на сектора. 
Относно проекта Южен поток българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, , както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.
Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че  и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.  Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против Южен поток, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура. 
На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева изтъкна, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.
 Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. 
Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.