Министър Захариева обсъди възможности за сътрудничество с виетнамска делегация

Министър Захариева обсъди възможности за сътрудничество с виетнамска делегация

26 август 2014 | 14:13

Възможностите за сътрудничество между България и Виетнам обсъдиха вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и председателят на Народния комитет на град Да Нанг - Ван Хъу Чиен.

В състава на ръководената от него делегация бяха включени представители на Народния комитет на виетнамския град и на строителния бизнес.

Българското правителство продължава да счита, че потенциалът за развитие на отношенията между двете страни може да бъде много голям, каза заместник министър-председателят Захариева. Тя допълни, че се надява на добро сътрудничество не само на държавно равнище, но и между градовете на двете държави.

Вицепремиерът посочи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация, сред които ниският размер на данъците заема едно от водещите места.

Ръководителят на делегацията от Да Нанг Ван Хъу Чиен каза, че, благодарение на усилията на двете правителства, е станало възможно подписването на меморандум за сътрудничество между виетнамския град и Варна. Документът цели повишаване на контактите в областта на туризма, морската промишленост, високите технологии, образованието, културата, транспорта, комуникациите и логистиката.

Надявам се този меморандум да намери реализация в конкретни проекти в най-скоро време, каза Екатерина Захариева. Тя допълни, че като най-голямо пристанище у нас, Варна е врата за азиатските стоки не само към България, но и към целия Европейски съюз. Като допълнителни предимства на града тя посочи наличието на летище и магистрала.

Както за президентската институция, така и за служебното правителство, активната политика за подпомагане на бизнес контактите с азиатските държави и в частност – с Виетнам, е от особено значение, подчерта в заключение вицепремиерът Захариева.