Екатерина Захариева: Няма да правим компромис с качеството на строителство на магистралите

Екатерина Захариева: Няма да правим компромис с качеството на строителство на магистралите

16 септември 2014 | 15:01
“Няма да правим компромис с качеството на строителство на автомагистралите”, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и  инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, която инспектира строителството на автомагистрала „Марица“, заедно със зам.-министър Ангел Петров и  председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.  Според Захариева трасето на автомагистралата може да бъде завършено до месец май 2015г. Физическото изпълнение на строителните работи на Лот 1 е около 50%, а на Лот 2 – 80%. 
Изоставането на строителството през последните месеци се дължи на комплекс от причини, сред които са и лошите климатични условия това лято, стана ясно по време на проверката. „Полагаме усилия да наваксаме изоставането, но това не трябва да бъде за сметка на качеството“, каза в тази връзка г-жа Захариева. 
Археологическите находки, заради които части от трасето на Лот 1 не са освободени за строителство, също бяха посочени като причина за забавянето. Работата по тези участъци ще бъде ускорена и се очаква при добри климатични условия до следващия месец там да бъде положен асфалт. 
Все още по трасето на Лот 1 има незавършени отчуждителни процедури, които също забавят строителството. По този повод Екатерина Захариева съобщи, че правителството подготвя проект на изменение на Закона на държавната собственост, според които евентуалните обжалвания на отчуждителните процедури няма да спират строителството. „Това категорично няма да е в ущърб на собствениците на имоти, защото ако им бъдат присъдени по-високи обезщетения те ще си ги получат заедно с лихвите“, поясни Захариева. Такъв проектозакон беше внесен в предишния парламент, но така и не бе разгледан. По думите на министър Захариева, ако в момента този закон беше факт строителството на всякакви инфраструктурни обекти нямаше да бъде толкова забавено. 
Строителството на Лот 2 е в по-напреднал стадии и може да се ускори още с по-добра организация на работата, стана ясно още по време на проверката. „Ако времето позволява можем да продължим изграждането, но за нас категорично много по-важно е качеството“, поясни министър Захариева. По нейните думи компромис с това няма да се прави.
Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км. 
Изпълнител на лот 1 - Оризово – Димитровград, от км 5+000 до км 36+400, /общо 31,4 км/ е „КООПЕРАТИВА МУРАТОРИ & ЧЕМЕНТИСТИ - ЧИ. ЕМ. ЧИ. ДИ РАВЕННА“. Стойността на договора за СМР е 159 755 613,60 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Т7/СНИК“. Техният договор е за 678 600 лв. с ДДС. 
Изпълнител на лот 2 - Димитровград – Харманли, от км 36+400 до км 70+620, /общо 34,22 км/ е СДРУЖЕНИЕ „МАРИЦА ХАЙУЕЙ“. Стойността на договора за СМР е 146 564 400,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „РУТЕКС – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС.
Авторският надзор и на двата участъка е на „Пътпроект” ЕООД.
АМ “Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село“.