Връчиха Акт 16 на първите две сгради в София, санирани по програмата за Енергийно обновяване на българските домове

Връчиха Акт 16 на първите две сгради в София, санирани по програмата за Енергийно обновяване на българските до

29 октомври 2014 | 13:41

 Първите две санирани сгради по програмата за Енергийно обновяване на българските домове в София получиха Акт 16, удостоверяващ, че обектът е изпълнен по всички правила и се въвежда в експлоатация. 

Директорът на Дирекция „Обновяване на жилищни сгради“ в Министерството на регионалното  развитие Гергана Благиева лично посети бл. 10 на ул. „Чарлз Дарвин“ 3, в кв. „Изгрев“  и се запозна на място с извършените строително-ремонтни  дейности. Г-жа Благиева връчи на домоуправителя инж. Иван Станков  разрешението за ползване на обновената сграда. Двамата обсъдиха ползите от проекта и мерките за неговото успешно реализиране. Акт 16 получи и  бл. 17, район "Илинден", ж.к. "Захарна фабрика" в София.
 На двете жилищни сгради е монтирана топлинна изолация на външните стени, пребоядисани са фасадите, монтирана е нова дограма и стъклопакет с високо термично съпротивление. Положена е топлинна изолация на покрива, пода и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване, която също е изцяло подновена. Обновени са и общите части на жилищните блокове. Общата стойност на строително-монтажните работи е 250 192.48 лв. с ДДС. Ремонтите започнаха през м. април т.г. и завършиха в началото на м.септември. 
Гергана Благиева информира, че към днешна дата по проекта са подадени 418 заявления за саниране на жилищни блокове в цялата страна, като 394 от тях са одобрени. Сключени са 52 споразумения за финансова помощ за дейности по енергийна ефективност със сдруженията на собствениците.
Благиева подчерта, че благодарение на усилията на вицепремиера Екатерина Захариева, са сключени меморандуми с 8 банки за преференциални кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове.  За по-малко от 3 месеца служебното правителство проведе и обществените поръчки за избор на фирми за строителство и проектанти за цялата страна. 
Гергана Благиева изрази очакване до началото на следващия месец да бъдат подписани рамковите споразумения и за санирането на нови 18 блока в София.