МРРБ с награда за създаване на публична геопространствена информационна система

МРРБ с награда за създаване на публична геопространствена информационна система

20 ноември 2014 | 13:38

Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше отличено с награда за стратегическа визия за прилагане на Геопространствена информационна система и световни стандарти за сътрудничество и обмен на данни. Наградата беше връчена от Световен ГИС ден в България за проекта на МРРБ  за създаване на публична геопространствена информационна система.

Според изискванията на директивата INSPIRE на Европейския съюз, в системата са интегрирани данни като ортофото заснемане, топографски карти, речна мрежа, населени места и административни граници, земетръсни зони, свлачища, снегонавявания и други, предоставени от Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. По проекта е създадена уеб среда с визуализация на данните чрез карти, което осигурява бърз и лесен достъп до необходимата информация. Целта на новата система е да се осигури прозрачност и достъпност на информацията и да се улеснява бизнеса в инвестиционния процес.

Изградените и подобрени услуги, георесурси, форум, страница за обратна връзка и възможности за публикуване и визуализация на собствени данни са достъпни на адрес: www.gis.mrrb.government.bg.