УТОЧНЕНИЕ

УТОЧНЕНИЕ

24 януари 2015 | 16:34
Във връзка с излъчения в предаването на Нова телевизия „Събуди се“ репортаж под заглавие „Защо луксозни сгради в центъра на София получават 100% финансиране за саниране“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение:
Представената в репортажа информация е неточна, тъй като в нея са смесени критериите за участие по две различни програми – европейската „Енергийно обновяване на българските домове“ и Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради. 
Първата програма се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Тя изисква участие на сгради или отделни входове (блок секции) с поне 6 самостоятелни обекта (апартаменти), проектирани преди 1999 г. и минимум на три етажа. Собствениците трябваше да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността на обновителните дейности, а останалите 75% се осигуряваха от европейската програма. По предложение на МРРБ съфинансирането от страна на собствениците в размер на 25% занапред ще бъдат поети от държавата, след официално одобрение от Министерския съвет. Целта е да се постигне равнопоставеност на участниците в двете програми за енергийна ефективност.
Показаната като „луксозна“ сграда в столицата е одобрена за участие по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през 2013 г. Към онзи момент собствениците са осигурили съфинансиране от 25%. Въпросната сграда отговаря на изискванията за допустимост в проекта, финансиран със средства от ЕС по Оперативна програма „Регионално развитие“.
За разлика от финансирания с европейски средства проект, в Националната програма могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (ЕПЖС, ЕПК, ППП). Това означава, че сгради с този брой апартаменти са допустими за участие в проекта, който очакваме да стартира в началото на февруари. Необходимо условие за участие в тази програма е и всички собственици да са съгласни да бъдат изпълнени предписаните в резултат на проведени обследвания обновителни дейности и за тази цел да учредят сдружение, което да ги представлява по време на изпълнението на проекта. 
Покриването на всички разходи по изпълнението на мерките за енергийна ефективност, в това число и за конструктивно укрепване, ако е необходимо, на 100% от бюджета на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради е стимул за участие в нея от страна на собствениците на най-големите сгради, които не биха могли да ги обновят, ако трябваше да осигурят всички средства за това за своя сметка.
Бихме искали да информираме също, че всички сгради в гр. Гоце Делчев, които са подали заявление за участие в европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“, са одобрени с изключение на една, чиито собственици са се отказали по собствено желание. Собствениците на одобрените сгради са подали и Заявления за финансова помощ, като за една от тях вече е сключено споразумение с МРРБ, а за останалите седем тече процедура за разглеждане на документацията, след което ще бъдат поканени да сключат споразумения с МРРБ.
 
mrrb