По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството започва работа Съвет по регионална политика

По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството започва работа Съвет по регионална по

26 януари 2015 | 16:57
Развитието на Северозападна България и останалите по-бедни и изостанали региони в страната е ключов приоритет на правителството, за който ще водим целенасочена политика. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първото заседание на учредения по нейна инициатива  и на НСОРБ Съвет по регионална политика.  
Председател на съвета е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, който има най-голям опит в местната власт и е запознат с проблемите на изоставащите региони.
Министър Павлова подчерта, че Съветът по регионална политика ще подготвя и приема адекватни решения за прилагане на целенасочена и ефективна политика за развитие на регионите. Според нея това може да стане единствено в партньорство между централната власт, органите на местното самоуправление и неправителствените организации.
„Отдаваме сериозна важност и значимост на съвета. Нашата цел е той да не е просто поредния, който отчита дейност, а да работи активно по приоритетите в управленската ни програма“, заяви министър Павлова.  
 „Ние ще разработим с помощта на съвета стратегически документи и работещ механизъм, който да доведе до истински резултати“, категорична бе министър Павлова. Тя отбеляза, че държавният бюджет и фондовете на ЕС до 2020 г. ще са основа за финансиране на целите, но средствата не са достатъчни за решаване на всички проблеми. В тази връзка от ключово значение е разработването на нови финансови инструменти с цел привличане на външни инвестиции. Възможности в тази връзка дават „Планът Юнкер“ и инструментът „Свързана Европа“, пред които МРРБ кандидатства за изграждането на скоростния път София-Видин и модернизиране на ж.п. линията по направлението, ключово за Северозапада. 
Според министър Павлова създаването на специални фондове ще подпомогне привличането на частни инвестиции в областта на пътната инфраструктура и водоснабдяването. Подобни финансови инструменти могат да работят във всички сфери на развитие, където да се акумулират средства от различни източници, убедена е тя. 
Регионалният министър обърна внимание, че ключовите въпроси за привличането на инвеститори са добрата инфраструктура и подготвените кадри. „Инвестициите идват там, където има инфраструктура и подготвени кадри. В момента  много инвеститори се отказват първо заради липсата на инфраструктура, и второ заради липсата на образовани кадри за икономиката и индустрията. Според нея това поставя острата нужда от адаптиране на образователната ни система към подготовката на определен тип  кадри, както и определяне на приоритетите ни в областта на икономиката – високи технологии или  друг тип индустрия. 
  По време на заседанието бяха представени последващите оценки за изпълнението на регионалните планове за развитие на районите от ниво 2 за  периода 2007 - 2013 г. и актуализирания социално-икономически анализ за нуждите на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Представителите на Управляващите органи на съответните програми информираха за състоянието и готовността на оперативните програми, в т. ч. Програмата за развитие на селските райони и програмите за европейско териториално сътрудничество, съфинансирани от ЕСИФ за периода 2014-2020 г.
Имаме професионално разработени и точни оценки и анализ на изпълнението на регионалните планове за развитие, които не са оптимистични от гледна точка на междурегионалните различия. Затова е необходимо да обединим усилията си и заедно с регионалните съвети за развитие да формулираме мерките за решаване на проблемите, заяви зам.-министър Иван Аспарухов.
Съветът ще функционира като експертно консултативно-звено и включва областни управители, кметове на общини от второ ниво, експерти от НСОРБ, министерства, президентството, работодателски и бизнес организации, неправителствения сектор и др.