При огромен интерес министър Лиляна Павлова стартира разяснителната кампания по Националната програма за саниране на жилищните сгради в Бургас

При огромен интерес министър Лиляна Павлова стартира разяснителната кампания по Националната програма за сани

30 януари 2015 | 08:10
Сдруженията на собствениците няма да бъдат задължавани по никакъв начин да връщат вложените средства в изцяло санираните блокове. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бургас днес. От там тя започна разяснителната кампания по Националната програма за енергийна ефективност, одобрена от правителството в сряда. На срещата с регионалния министър и кметът на Бургас присъстваха над 800 души, които повече от два часа и половина задаваха въпроси по безплатната програмата за санирането . 
Областните управители ще бъдат гаранти по места от името на държавата и също ще подписват договорите, с които ще се гарантира прилагането и изпълнението на мерките от Националната програмата за Енергийна ефективност, посочи Павлова. Голямата отговорност е в ръцете на кметовете, които трябва да организират  стъпките в реализацията на мерките от безплатната програма. С подписването на договорите Сдруженията на собствениците упълномощават кметовете от тяхно име да изберат одиторските компании, които ще извършат техническото и енергийното обследване, ще изберат проектантите и фирмите, които ще извършват строително-ремонтните дейности по сградите, обясни регионалният министър. Изборът на изпълнителите ще става чрез публични търгове и всяка малка фирма, която отговаря на изискванията, ще може да кандидатства, поясни строителният министър. 
Министър Лиляна Павлова уточни, че МРРБ както и до момента ще има единствено методическа и координираща роля.
За да се облекчи създаването на Сдруженията на собствениците и за да се избегнат излишни административни спънки, за целите на проекта ще е достатъчно само един от собствениците на имота да попълни декларация за съгласие за участие в програмата.
Сдруженията нямат право да отнемат или да се разпореждат с ничия собственост, каквито слухове умишлено се пускат. Задълженията на физическите лица за ток, вода, парно и пр. не се прехвърлят в Сдружението и то няма как да бъде задължено да ги погасява, подчерта регионалният министър. 
Всяка сграда, която е допусната и отговаря на изискванията на програмата, подлежи на конструктивно и техническо обследване. Ако този одит препоръча изпълнението на мерки за нейното укрепване, то те трябва да бъдат изпълнени. След което сградата получава безплатно технически паспорт. 
 Заедно с кмета двамата увериха присъстващите, че възстановителните дейности по конструктивното укрепване на сградата ще бъдат за сметка на държавата, ако техническият одит е препоръчал прилагането им.
Следва енергийният одит на сградата, който предписва какви точно мерки трябва да се приложат. Те са различни за всяка сграда и не може автоматично да се прилагат на друга сграда, посочи Павлова. Проектантът на предписаните мерки за енергийна ефективност трябва да предпише как точно ще изглежда сградата, за да има обща и красива визия на сградата.
Държавата ще поеме разходите по премахването на външна изолация в случаите, когато тя не отговаря като материал на предписания от енергийния одит. А в случаите когато тя отговаря на изискванията, но е недостатъчна дебелината й, то тя ще бъде надградена за сметка на държавата.
Сградата, която кандидатства за саниране за целите на програмата трябва да кандидатства като цял обект, а не като отделна блок-секции или като отделни входове, посочи министър  Павлова. Законът дава възможност обаче всяка блок-секция да има свое сдружение, но независимо колко са блок-секциите и сдруженията в тях, за финансиране по програмата трябва да кандидатстват като едно цяло.
Топлоизолацията на сградата предвижда ремонт на покрива и на подпокривните пространства, на партерните етажи, на стълбищните клетки и пр.
 
mrrb