Министър Лиляна Павлова и заместник министър Иван Аспарухов посетиха археологически комплекс „Калето“ край Мездра

Министър Лиляна Павлова и заместник министър Иван Аспарухов посетиха археологически комплекс „Калето“ край Ме

26 февруари 2015 | 14:26
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов посетиха археологическия комплекс „Калето“ край Мездра.   
Двамата разгледаха римската крепост, която е най-запазената крепост от този период у нас и се запознаха с реставрационните и консервационни дейности, извършени по проект на община Мездра „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”. Проектът е реализиран  по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”, операция 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура” на Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма” на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013.  Общият бюджет на проекта е 3 857 055 лева, като средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.  
Върху цялата площ на крепостта са разкрити късноантични и ранносредновековни постройки, които са частично консервирани. 
Реконструирана е техническата инфраструктура, осигуряваща достъпа до обекта – пешеходния подлез, свързващ археологическия комплекс с града и пътната отсечка и мост между главен път Е-79 и атракцията. Обособена е амфитеатрална сцена и декоративна колонада.   
Изградени са две помощни сгради, които са превърнати в експозиционна зала и помощна сграда. В експозиционната сграда е представен живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират всички археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала по време на своето съществуване крепостта. 
В другата сграда се намират ателиета на местни занаятчии и информационен център. 
Изпълнението на дейностите, включени в проекта превръщат източната част на „Калето“ в атрактивна туристическа атракция, уникална в национален и международен мащаб. 
 
mrrb