Незаконната стена в язовир „Кърджали“ е премахната частично и без риск от възникване на щети

Незаконната стена в язовир „Кърджали“ е премахната частично и без риск от възникване на щети

28 февруари 2015 | 18:45

    Във връзка с инфомрация, разпространена по медиите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение относно премахването на незаконен строеж в чашката на язовир „Кърджали“:
 

Нерегламентираният строеж на укрепителна стена е констатиран по време на разпоредената съвместна проверка с Министерство на околната среда и водите за извършено строителство в чашките на язовирите. Стената е изградена без строителни книжа в терен публична държавна собственост. Заповедта за премахването й е издадена през 2011 г. на неизвестен извършител и е съобщена по установения ред със съобщения на място, в общинската администрация. В последствие е получено заявление от Ангел Авренлиев, собственик на плаваща база „Моби Дик“, че същият е заинтересoвано лице и не желае премахването на стената. Заповедта е връчена на лицето и обжалвана в Административен съд Кърджали. Жалбата е оставена без разглеждане, като недопустима, поради липса на правен интерес, в следствие на което заповедта е влязла в сила.
           При влязла в сила заповед за премахване ДНСК има задължението по нейното изпълнение. Възложено е принудително отстраняване, което е извършено на 27.02.2015г.
Не отговаря на истината твърдението, че стената попада в свлачище. Незаконният строеж не попада в свлачище и при изпълнението на премахването не са активирани свлачищни процеси.
           ДНСК са спазили всички изисквания за безопасност и не са нанесени щети на трети лица. Поради тази причина стената е премахната частично в степен, в която не създава опасност от нанасяне на щети.
          От органите на ДНСК са предприети законосъобразни действия, изцяло в техните правомощия и задължения по ЗУТ.