Министър Павлова: Предвиждаме дългосрочни мерки за справяне със свлачищата чрез Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата

Министър Павлова: Предвиждаме дългосрочни мерки за справяне със свлачищата чрез Националната програма за преве

28 март 2015 | 16:25

  Разработена е Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата, която в момента е в процес на   актуализация, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за радио К2.

  В момента свлачищата в урбанизираните райони са над 1850 и над 700 по републиканските и общински пътищa в страната.

  За успешно справяне с последствията от бедствията до 2020 година ще са необходими около 870 млн лв. Средствата осигурени за тази година в бюджета на министерството са 1, 200 млн. лв. за мониторинг, регистрация и проектиране. По Oперативна програмата "Околона среда" са предвидени 40 млн. лв, които ще бъдат насочени в новия програмен период за големите свлачища по пътнaтa мрежа и в урбанизирани райони.  70 млн. лв. са предвидени по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. По линия на европейския фонд Солидарност щe могат да бъдат използвани средства при щети зa над 150 млн. лв. "Най-важно е да се даде приоритет на най-тежко засегнатите райони в страната", беше категорична Павлова.

  Министърът  подчерта положителното развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. До момента има над 1500 регистрирани сдружения на собственици, от които над 700 са с подадени заявления към общините. 528 са сключените договри между общините и сдруженията. 227 са одобрените и финансирани от Българска банка за развитие заявления. За някои от тях има вече избрани изпълнители, които да напряват конструктивно и енергийно обследване.

  Министърът увери, че за всяка сграда ще се направи детайлно конструктивно обседване и ще се издаде технически паспорт, за да може да се премине към енергиен одит и да се даде ход на изпълнение на проекта.

  По отношение реализацията на пътните проекти до края на годината се очаква завършването на АМ „Марица“. В момента се работи по АМ "Струма" в отсечката Дупница – Благоевград, много труден участък от 40 км. с тунели и виадукти. Успердно се работи и по участъкa Шумен – Белокопитово от АМ „Хемус“ и по изграждането на пътен възел, който ще свързва безконфликтно пътя Русе – София. Изграждането на Севернатa скоростна тангетна на Околовръстното на София също е в програмата на министерството за годината.

  Оперативна програма „Регионално развитие“  2007 - 2013 също приключва тази година и с нея довършваме редица инвестиции във всички градове и общини в страната, в това число  проекти за подобряване на градската и пътна инфраструктура.

  Проектите тази година са много важни, подобряването на градския транспорт, новите транспортни средства – автобуси, тролеи, които се закупиха, довършването на системите за управление на трафика. Това са най-важните проекти, които трябва да довършим до края на тази година. Както проектите за градска среда, ремонт и енергийна ефективност на детски градини и туристически атракции и пътна инфраструктура. Паралелно с това, за да завършим успешно програма и да минимизираме потенциалните загуби е необходимо общините да усвояват по 30 – 40 млн. лв месечно.

  В следващия програмен период пo Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 значителни средства са насочени за здравеопазване и здравна инфраструктура. Осигурени сa 160 млн. лв. по програмата за изграждане на спешни центрове и медицинско оборудване и транспортна техника на територията на цялата страна.

  Най-тежкатa част от програмата е финансирето на малките населени места, подчерта министър Павлова, като допълни, че Eвропейският фонд за регионално развитие е насочен към големите градове. „В България имаме своите специфики и винаги сме настоявали, че трябва да финансираме освен големите градове и по-малките“, подчерта министър Павлова.