Позиция на МРРБ във връзка с публикации относно деклариране на настоящ адрес от български граждани, живеещи в чужбина,

Позиция на МРРБ във връзка с публикации относно деклариране на настоящ адрес от български граждани, живеещи в

31 март 2015 | 19:12
Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е давало указания към общините  да изпращат писма до български граждани, живеещи в  чужбина  с указания да се пререгистрират в  14 - дневен срок от получаване на писмото с цел да декларират постоянния си адрес.  ГД ГРАО към МРРБ е дало само препоръка към общините да използват всички удобни моменти, с които да приканят български граждани, живеещи в чужбина да декларират настоящият си адрес. Целта е местните администрации да  отпишат от избирателните списъци сънародниците ни, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на предстоящите местни избори. 
Решението на СО- Район Сердика да изпрати писма е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО. 
Добра практика е общините да обявят публично на сайтовете си покана към български граждани, пребиваващи  в чужбина да декларират настоящия си адрес. 
Гражданите не подлежат на глоба при отказ да декларират настоящия си адрес. Цитираните в публикации суми, които се искат при декларация на адрес са различни за различните общини и представляват местна административна  такса, която се събира  за вписване на адреса. 
 
mrrb