Изготвяне на идеен проект за участъка в Кресненското дефиле от Лот 3.2 на АМ „Струма“

Изготвяне на идеен проект за участъка в Кресненското дефиле от Лот 3.2 на АМ „Струма“

31 март 2015 | 19:47
На 24.03.2015 г. НКСИП обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за участъка в Кресненското дефиле от Лот 3.2 на АМ „Струма“. Кресненското дефиле е най-сложният участък от АМ „Струма“ и през годините за него са предлагани множество варианти. През 2008 г. в резултат на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) беше взето решение участъкът да се изпълни като дълъг тунел. През 2013 и 2014 г. в хода на проектирането на тунела с дължина 15,5 км бяха констатирани редица тежки проблеми. Най-важните от тях са свързани със сериозните негативни ефекти от тунелното строителство върху зоните от Натура 2000 в дефилето, геоложките рискове, очакваното тежко движение на строителна техника, което би блокирало съществуващия път в Кресненското дефиле за срока на строителство от поне 7 години, отрицателната икономическа ефективност на проекта, липсата на средства за експлоатация и поддържане на тунела, и др. 
Лот 3 на АМ „Струма“ е основният пътен проект в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Рисковете за успешната му реализация биха имали тежки последици върху програмата като цяло. По тази причина е прието разработването на нов вариант за преминаване през Кресненското дефиле, проектирането на който ще бъде възложено с настоящата обществена поръчка. 
Новият вариант за преминаване през дефилето включва удвояване на съществуващия път I-1 (Е-79) при максимално използване на старото трасе, така че от една страна да бъде подобрено транспортното обслужване в участъка, а от друга да бъде заета възможно най-малка площ от дефилето. Целта е да се постигне баланс между приемливо въздействие върху околната среда и достатъчни технически характеристики на трасето. Трасето ще бъде разгледано заедно с варианта с дълъг тунел в рамките на процедура по ОВОС, която следва да приключи в края на 2015 г. 
Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 1 185 000 лв. без включен ДДС, а срокът за изпълнението ѝ е 168 дни. Финансирането на проекта е по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Оферти за участие в процедурата могат да се подават до 04.05.2015 г.
Повече информация за поръчката може да бъде намерена на страницата на НКСИП: www.ncsip.bg в обособената част от нея „Профил на купувача“, подгрупа „Процедури“, електронна преписка ОП-28.
 
mrrb