Финализирани са преговорите с ЕК за обхвата на програмата „Региони в растеж“

Финализирани са преговорите с ЕК за обхвата на програмата „Региони в растеж“

17 април 2015 | 15:48

Очаква се на програмен комитет през м.юни Европейската комисия да одобри програмите за териториално сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз. Това стана ясно след проведените двудневни преговори между заместник-министърa на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и представителите на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК.
Това са програмите за трансгранично сътрудничество „България-Сърбия“, „България-Македония“ и „България-Турция“. Комисията даде „зелена светлина“ за стартиране на тяхното предварително изпълнение. През месец юли се очаква Комитетът за наблюдение на програмите да одобри насоките за кандидатстване и да бъдат публикувани първите покани за подаване на проектни предложения.
По време на срещата бяха финализирани преговорите по обхвата на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Тя ще обхваща 67 български градoве, включително и 28 по-малки.
Към момента текат необходимите национални процедури, за да може финалният вариант на Програмата да получи одобрение от Европейската комисия.
По време на посещението на зам.-министър Николова бяха обсъдени и вариантите и модела за предварително изпълнение по основния приоритет на Програмата - за интегрирано градско развитие.
 

mrrb