Уточнение

Уточнение

19 април 2015 | 15:55

Във връзка с твърдения и внушения в медиите, че „ Държавата ще национализира 78 декара частни имоти зад плаж "Корал", в които е цитирано изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, пресцентърът на МРРБ прави следното уточнение: 

В Закона за устройство на морското крайбрежие  (чл. 6, ал. 8) е предвидена възможност, когато в резултат на естествени процеси на взаимодействие на морето със сушата се образуват морски плажове, засягащи един или повече имоти – частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. 
Водейки се изцяло от Конституционното си задължение да защитава държавния интерес,  на брифинг, състоял се на 14.04.2015г. в МРРБ  министър Лиляна Павлова заяви следното:
„На къмпинг „Корал“ също имаме възложено допълнително заснемане на дюните. Имаме специализирана карта, на която виждаме обозначени доста навътре дюните. Там също имаме допълнително заснемане, защото от скиците на частните имоти също ще направим необходимото, което за съжаление не е предприето вече две години – намаляване на площта на тези частни имоти, които са собственост на „Ибердрола“ , „Прайм пропъртиз“  и „Корал Резиденс“. В техните имоти имаме навлизане частично от навявания. Знаете морето дава- взима. Имаме установени изключително дюни тук, така че ще бъдат намалени техните площи, на техните имоти, съответно с дюните“.
Уточняваме, че три дни след брифинга има резултати от назначената последваща проверка от експерти на Агенцията по кадастър. 
В кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на с. Лозенец, община Царево, поземлен имот с идентификатор 44094.22.19, представляващ морски плаж „Лозенец – Кумкашла”, ново наименование „Корал” е нанесен по координати от координатния регистър на точките към Акт за изключителна държавна собственост № 675/09.10.2001 г., издаден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2012 г. на морски плаж „Лозенец – Кумкашла” бе изработена и приета Специализираната карта и регистри (СпКР) на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
Във връзка с измененията на ЗУЧК, съгласно които към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица или попадащи върху плажа, през 2013 г. се извърши актуализация на СпКР на морски плаж „Лозенец – Кумкашла” и се изработи СпКР на дюните, разположени непосредствено зад плажната ивица, които са приети от приемателната комисия. Двете карти са обединени в една СпКР. При съвместяване на данните от тази СпКР и на данните от КККР на с. Лозенец, се установява, че дюните, разположени непосредствено зад морски плаж „Корал” („Лозенец - Кумкашла”) попадат върху части от 12 бр. частни поземлени имоти. Общата площ на тези поземлени имоти е 150 дка, от които върху 78 дка са разположени дюни, което представлява 52 % от общата им площ.  
Видимо от всичко горе  в нито един момент министър Лиляна Павлова не е говорила за национализация на частни имоти, а единствено е защитила държавния интерес, съобразно Конституцията и законите. Всички интерпретации по темата са спекулация, некоректно отношение и погрешно цитиране на думи, които министър Павлова не е произнасяла.
 
mrrb