Съобщение за медиите

Съобщение за медиите

20 май 2015 | 21:40
Категорично не отговарят на истината направените днес твърдения от страна на г-н Тома Белев. Никъде в писмо изх. номер 92-00-277/18.05.2015. на МРРБ не е изложено твърдяното от г-н Тома Белев, че за гр. Банско няма кадастрална карта, а тъкмо напротив – в писмото ни изрично е посочено, че за землището на гр. Банско има приети кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР). Последното не е достатъчно да се  състави акт за изключителна държавна собственост (АИДС) на основание чл.71, ал.1 от ЗДС, тъй като Национален парк  Пирин е разположен на територията на общо седем общини, като за всичките все още няма приети КККР. Следва да уточним, че след влизането в сила на КККР за цялата територия на НП Пирин ще бъде съставен един АИДС, а не отделни актове за отделни части от него, включително не може да бъдат актувани отделно и ски-пистите, които са част от националния парк.
В отговора си МРРБ изрично посочва, че за НП Пирин е съставен акт за изключитена държавна собственост (АИДС) № 3/16.01.1997 г., в който - във връзка с искане на МОСВ, зоната на ски-пистите “Ски зона център град Банско”, съставляваща 818.46 ха от парка, е индивидуализирана чрез координатите на 252 бр.гранични точки. Нов АИДС за НП Пирин, част от който е ски зоната, ще бъде съставен след приемане на кадастрална карта за цялата територия на парка, в който отново ски зоната ще бъде индивидуализирана с координатите на граничните си точки.
Към настоящия момент одобрена кадастрална карта за територията на целия НП Пирин няма. След приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, подготвен от МРРБ, с който се предвижда преобразуването на влезли в сила и действащи карти на възстановената собственост в КККР, за територията на целия парк ще бъде изработена такава. 
МРРБ провежда прозрачна и отворена информационна политика. Волните интерпретации там, където компетентността е недостатъчна, провокират единствено напрежение. То не е в полза на нито една от страните и въвежда в заблуждение обществеността. Стига това да не е търсен ефект, в което не вярваме.
Именно и заради това публикуваме цялото писмо на МРРБ, а не селективна извадка от него.
 
          
mrrb
  • Прикачени файлове (1)
    Писмо
Прикачени файлове (1)