Заместник – министър Иван Аспарухов: Сега децата с увреждания имат своя дом, дано скоро намерят и своите семейства

Заместник – министър Иван Аспарухов: Сега децата с увреждания имат своя дом, дано скоро намерят и своите семе

27 май 2015 | 13:11
„Време е да съчетаем материалното с духовното, защото децата с увреждания  освен от дом, имат нужда и от родители.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов при откриването на заключителната конференция “Малките стъпки на голямата промяна“ по проект „Детство за всички”. „Когато влезем в новите центрове за настаняване от семеен тип и защитените жилища, можем да оценим огромната разлика с предишните домове. Условията в тях са два или три пъти по-добри от нормалните условия на живот на обикновения българин“, каза още Аспарухов. 
„Помня първата конференция, на която беше представена трудната дума „деинституционализация“. И се радвам, че имам възможност да бъда тук, когато се отчитат резултатите“, коментира заместник – министърът и подчерта значителния финансов ресурс, който е вложен за създаването на новите центрове и защитените жилища и положените усилия. „Всичко това обаче си струваше“, беше категоричен Аспарухов.  
Проектът „Детство за всички” е първата стъпка от Плана за действие за изпълнение на стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Целта му е промяна на философията за грижа за деца с увреждания, като най-уязвима група от децата в институции. 
„Детство за всички” се финансира от различни европейски фондове по няколко оперативни програми: Оперативна програма „Регионално развитие“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Програмата за развитие на селските райони.  
 
mrrb