Информация за пътя между Созопол и вилно селище Дюни

Информация за пътя между Созопол и вилно селище Дюни

29 юли 2015 | 18:33

Във връзка с повишения интерес относно пътя между Созопол и вилно селище "Дюни" Пресцентърът на МРРБ съобщава следното:

На основание чл. 3, ал. 4 от Закона за пътищата списъкът на общинските пътища и промените по него се утвърждават от Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, след съгласуване с кметовете на общините.
Поради изграждането на ново трасе на републиканския път ІІ-99, което отвежда транзитните пътни потоци, необходимостта от старото трасе отпада, защото минава през свлачищни и блатни райони.
Кметът на община Созопол в област Бургас е представил мотивирано предложение за включване на пътно трасе в списъка на общинските пътища, което е разгледано от сформираната работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В мотивите на общината се посочва, че с изграждането на път II-99 „Вариант Алепу“ са се променили функциите и характера на пътя, който преди това е свързвал гр. Созопол с м. „Дюни“, м. „Алепу“ и гр. Приморско. Той се е превърнал в такъв с местно значение, като осигурява маршрут от общински интерес и обслужва главно вътрешните територии на м. „Хаджи Али дера“, м. „Каваци“ и м. „Дюни“. След като трасето е одобрено документално, е извършен оглед на място на територията на община Созопол. В резултат, работната група подготви допълнителен списък на ново пътно трасе с номер и наименование: BGS 1220 “/II-99, Созопол - Приморско/ - в.с.Дюни - /II-99/“, което да бъде включено в списъка на общинските пътища.
В изпълнение на чл. 2, ал. 3, т. 1 и чл. 15, ал. 3, т. 1 от Правилника за прилагане на Закона за пътищата, във връзка с чл. 3, ал. 6 от Закона за пътищата за предложението на община Созопол за включване на цитирания участък в списъка на общинските пътища е издадена заповед на Председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфрастуркутра“ и е взето Решение на Общинския съвет Созопол за промяна на публичната собственост на пътя.
В тази връзка с изложеното по-горе е предложена промяна на собствеността на старо трасе на републикански път II-99 (Бургас - Маринка) – Созопол - Приморско - Царево - Малко Търново, в участъка Созопол – Каваци - Дюни от км 20+867 до км 32+900 от публична държавна собственост в публична общинска собственост.
Изготвено е изменение на общински път BGS1210 /II - 99/ - Созопол - къмпинг Каваците /II - 99/ на територията на община Созопол.  Изменението е направено в резултат на констатациите от извършения оглед на място на пътното трасе и във връзка с предложението за включване в списъка на общинските пътища на ново пътно трасе BGS 1220 /II-99, Созопол - Приморско/ - в.с. Дюни - /II-99/. С предложеното изменение, наименованието на  общински път BGS1210 “/II - 99/ - Созопол - къмпинг Каваците /II - 99/” се изменя на BGS1210 “/II - 99/ - Созопол - къмпинг Каваците /BGS 1220/”.
С Решение 110 от 20 февруари 2015 г. правителството обяви старото трасе на път II-99 Созопол - Приморско - Царево - Малко Търново, в участъка Созопол -Каваци - Дюни от км 20+867 до км 32+900, за път общинска собственост. Това е 12-километровата отсечка между Созопол и вилно селище Дюни. Промяната в статута на трасето е по предложение на кмета на община Созопол. С това решение общата дължина на общинските пътища в община Созопол става 79,920 км, а на територията на цялата страна – 19 489,87 км.
Решението на МС е публикувано на интернет страницата www.government.bg на 18 февруари т. г. в секция Заседания и е точка 7 в дневния ред на правителственото заседание на 18 февруари 2015 г.
В непосредствена близост до пътя и в района в близост до курортен комплекс „Свети Тома“ през 2009 г. са регистрирани два свлачищни участъка.
•    Свлачище №  BGS 21. 67800-02 в район в близост до комплекс „Свети Тома““ свла-чището е съвременно. Регистрирано е през 2009 г. То е с дължина около 20 м /по посока на движението/ и ширина 75 м със засегната площ около 1500 м2.
В „Геозащиа“ ЕООД - Варна липсват данни за провеждани проекто-проучвателни работи и изпълнени укрепителни съоръжения. Липсват данни за конт-ролно-измервателни системи. Няма данни за неговата активност към момента и се при-ема за стабилизирано.
•    Свлачище  № BGS 21. 67800-03 е регистрирано  през 2009 г.  по крайбрежния склон, северно от комплекс „Свети Тома“, община Созопол и застрашава ползването на прилежащия плаж. Свлачището е с дължина около 10 м /по посока на движението/ и ширина 120 м. Със засегната площ около 1200 м2. Свлачището се намира в частен имот.
В „Геозащита“ ЕООД - Варна липсват данни за провеждани проекто-проучвателни работи и изпълнени укрепителни съоръжения. Липсват данни за конт-ролно-измервателни системи. Няма данни за неговата активност към момента. Счита се за потенциално опасно.
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е пос-тъвало искане за осъществяване на инвестиционни намерения в тази свлачищни райони и не е издавано предварително разрешение по реда на чл. 96, ал. 3 или 4 от Закона за устройство на територията за извършване на геозащитни мерки и дей-ности (укрепителни, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения) или строи-телство на сгради и съоръжения.
Няма постъпили сигнали от областна администрация и община Созопол за нововъзникнали или активизирани свлачищни процеси, както и за изпълнени проекто-проучвателни и укрепителни мероприятия в горепосочените райони.
Във връзка с излъчените репортажи е разпоредена проверка на „Геозащита“ ЕООД - гр. Варна за обследване на територията,  с оглед установяване на актуалното геодинамично състояние на засегнатите терени и предоставяне на становище, придружено от графичен материал и препоръки за последващи действия и технически решения, както и да отрази съответната информация в Регистъра на свлачищните райони.

mrrb