Зам.-министър Деница Николова: До дни очакваме официалното решение на ЕК за одобрение на програмата за сътрудничество между България и Сърбия

Зам.-министър Деница Николова: До дни очакваме официалното решение на ЕК за одобрение на програмата за сътрудн

30 юли 2015 | 16:13

 „До дни очакваме от Европейската комисия официалното решение,с което се одобрява програмата Интеррег-ИПП ТГС България-Сърбия 2014-2020“. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на откриването на първото заседание на Съвместния българо-сръбски комитет за наблюдение на Програмата. „И за нас, и за бенефициентите е много важно да дадем възможност за ранно разпределение на ресурса към крайни проекти, за да постигнем заложените междинни цели до 2018 година“, заяви заместник-министърът. „Ранният старт на всяка програма дава възможност за ранна реализация и съответно постигане на по-добри резултати по отношение на усвояването на средствата“, поясни тя.

Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия ще разполага с ресурс от 34 млн. евро през периода 2014-2020, като териториалният й обхват е разширен с 2 нови допустими области. Това са област Враца от българска и Топлица от сръбска страна. Програмата е фокусирана върху 3 приоритетни оси – устойчив туризъм, младежи и околна среда. 
„Програмата за трансгранично сътрудничество е ключова, защото секторната оперативна програма „Региони в растеж“ вече няма да бъде източник на безвъзмездна финансова помощ в сферата на туризма. Така тя се явява допълваща по отношение на развитието на туристически и културно-исторически атракции и културния обмен в пограничните райони“, съобщи заместник-министърът. 
В днешното заседание взеха участие още Санда Шимич, помощник-директор на Канцеларията за европейска интеграция на Република Сърбия и  Ан-Ясмин Крабач, представител на Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към ЕК. 
 
mrrb