Българо-Сръбската програма за трансгранично сътрудничество беше официално одобрена от Европейската комисия

Българо-Сръбската програма за трансгранично сътрудничество беше официално одобрена от Европейската комисия

31 юли 2015 | 15:10

С решение № C(2015) 5444 от 30 юли 2015 г. Европейската комисия одобри програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ - Инструмент за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Сърбия“. Одобрението идва в деня, в който се проведе и първият комитет за наблюдение по програмата, в рамките на който беше одобрен пакетът с документи за обявяване на първата покана за набиране на проектни предложения.

Програмата ще финансира проекти в областта на развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда. Общият бюджет на  програмата е 34 102 256 евро.
Териториалният обхват на програмата включва региони от ниво NUTS III или еквивалент, разположени на границата между двете партниращи държави, а именно: областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил за територията на България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня  за Сърбия.

Първата покана за набиране на проектни предложения ще бъде публикувана до средата на месец август 2015 г. и ще включва всички приоритетни оси на Програмата, по които ще бъдат финансирани проекти (Приоритетна ос 1. „Устойчив туризъм“, Приоритетна ос 2. „Младежи“ и Приоритетна ос 3. „Околна среда“). Общият бюджет на първата покана  възлиза на 12 687 304 евро.

Бенефициенти по програмата могат да бъдат юридически лица, регистрирани  в допустимия регион, като следва да са организации, които не генерират печалба (в т.ч. местни/регионални/национални власти или подчинени на тях структури, национални и регионални агенции; администрации на природни паркове; местни/регионални горски дирекции; културни институции; обществени центрове/читалища, неправителствени или нестопански организации, образователни институции като например университети, училища, колежи и библиотеки; еврорегиони и др. или сдружения от две или повече от изброените).

Управляващ орган е Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България, а Сръбският офис за европейска интеграция изпълнява функциите на Национален орган.
Основният офис на Съвместния секретариат ще остане в гр. София, България, а на територията на Сърбия в град Ниш ще продължи да функционира клон на секретариата.