Министър Лиляна Павлова подписа Споразумение за сътрудничество между България и Туркменистан в областта на строителството и архитектурата

Министър Лиляна Павлова подписа Споразумение за сътрудничество между България и Туркменистан в областта на стр

25 август 2015 | 13:42

В рамките на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Туркменистан министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и туркменският й колега Чаръй Атаев подписаха Споразумение за сътрудничество между двете държави в областта на строителството и архитектурата.

Документът ще създаде предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки между двете страни.

С подписването на Споразумението се очаква да бъде активизирано сътрудничеството между двете министерства в посочените сфери от взаимен интерес и активно да се съдейства за установяване на партньорство между икономически субекти в областта на строителството и производството на строителни материали от двете страни.

Туркменистан е една от бързо развиващите се икономики в света, която насочва усилията си към развитие на строителния сектор с изключително високи темпове в съответствие с цялостната програма за развитие на страната. В момента там се строят много жилищни и обществени сгради, съоръжения, обекти на пътната, спортната, водната и ж.п. инфраструктура.

Споразумението конкретизира сътрудничеството в определени направления: нормативната уредба в областта на строителството и архитектурата; градско управление и развитие и прилагане на принципите за устойчиво развитие, обмяна на опит при осигуряване на сеизмична устойчивост, енергийна ефективност на сградите и обновяване на сградния фонд; съдействие при установяването на контакти между неправителствени организации и браншови съюзи в областта на строителството и строителната индустрия и др.

Документът стъпва на реално съществуващите възможности на двете държави и взаимният интерес на техните институции да развиват и укрепват двустранните отношения.